Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Paroubek - Francie před velkým rozhodnutím

15. 6. 2022

Jiří Paroubek - Francie před velkým rozhodnutím

 

14.6.2022 12:42

Výsledky průzkumů veřejného mínění ukazovaly před víkendovými parlamentními volbami lehký předstih levicové koalice NUPES, vedené J.-L. Melanchonem, před vládní stranou prezidenta E. Macrona.

Volby ale dopadly mírně jinak. NUPES se umístil v prvním kole voleb na druhém místě s 25,7% hlasů. Na prvním místě se umístili o jednu desetinu procenta macronisté (25,8 %). Na třetím místě se umístila strana M. Le Penové s 18,7%. Čtvrtí byli republikáni v koalici s další pravicovou formací UDI s 10,4% hlasů. Ultrapravicové hnutí É. Zemmoura získalo 4,24% a ostatní levice 3,14%.

Na zisk mandátů ve 2.kole o nadcházejícím vikendu mají šance nejspíše jen čtyři největší politické formace. 

Odhad volebních výsledků podle Le Figaro:

 Ve druhém kole se očekává, že se budou spojovat síly spíše levicových formací na jedné straně a spíše centristických a pravicových formací na straně druhé.
Z tohoto hlediska má výhodu Macronovo hnutí Společně!, které má přeci jen větší koaliční potenciál nežli levicově-ekologistické hnutí NUPES. To může počítat ještě s hlasy několika roztříštěných levicových formací, jež neuspěly v 1.kole a jeho potenciálním rezervoárem hlasů mohou být i hlasy voličů, zj.mladych lidí, kteří se neúčastnili prvního kola. Prvního kola se nezúčastnilo celkem 52,5% voličů, což je od roku 2002 dosavadní rekord v parlamentních volbách.

Pokud se Mélanchonovi podaří přesvědčit ke své volbě mladé lidi do 30 let, kteří vesměs nechodí k volbám, ale také voliče, hlasující v prvním kole pro menší levicové formace a ekologisty, může NUPES překvapit.

Na první straně dnešního Le Figaro se objevuje titulek: „Čelem Mélanchonovi, Macron hledá strategii.“

 Podle dosavadních projekcí na základě prvního kola voleb se očekává v odhadu zveřejněném dnes v Le Figaro, že Macronovo hnutí Společně! získá ve 2. kole 275 – 310 parlamentních mandátů. Levicová NUPES získá 175 – 205 mandátů. Republikáni (neoagullisté) s koaličním partnerem mohou získat 45 – 65 mandátů a Národní sdružení (býv. Národní fronta M. Le Penové) 15 – 30 mandátů.

V novém Národním shromáždění se mohou objevit i představitelé jiných politických stran, s ohledem na dvoukolový volební systém kandidující mimo rámec čtyř velkých politických uskupení.

Absolutní většina sněmovny je 289 mandátů. A zdá se, že jediný, kdo je schopen tuto většinu získat, je politická formace prezidenta Macrona. Ale upřímně, pokud se tento zisk mandátů bude pohybovat těsně nad 300, nemusí pevná prezidentská
většina v parlamentu vydržet celé pětileté období, bude se drolit. Je také otázka, s kým by chtěl Macron provést důchodovou reformu, s jejímž prosazením neuspěl v době svého prvního prezidentského mandátu, kdy měl jasnou většinu v poslanecké sněmovně. Nyní by musel spoléhat na podporu republikánů. A každá podpora má svou politickou cenu....

V každém případě se skóre centristického hnutí Společně! ve volbách do Národního shromáždění oproti volbám v roce 2017, kdy macronisté dosáhli na 32,3% hlasů voličů, podstatně snížilo.

Skóre levice, resp. její největší formace NUPES, se mírně zvýšilo. Z 24,7% v roce 2017 na 25,7% v tomto roce. Kromě toho Mélanchon do své široké předvolební koalice od komunistů přes socialisty, Zelené až k vlastní straně, nedokázal
integrovat všechny síly levice. Některé politické formace a také někteří socialisté kandidovali mimo kandidátku NUPES.

Nicméně, pro Mélanchona a celou levici je to vynikající úspěch, neboť se již zdálo, že zejména dvě tradiční politické strany levice – socialisté a komunisté – již nedokáží chytit druhý dech. Nová levicová aliance vyšla tedy vstříc potřebám levicových voličů.

Pokud jde o skóre pravice, ta zaznamenává trapný propad podpory, až na zmíněných 10,4% hlasů. Když ještě před pěti lety dosáhla na 21,6% hlasů, což i tehdy bylo považováno za velký neúspěch. A pryč jsou ty doby, kdy v roce 2007 měly strany pravice, především republikáni, 42% hlasů. Podobný výsledek ostatně zaznamenaly levicové strany ve volbách v roce 2012 (41,7%).

Skóre FN-RN M. Le Penové je pozoruhodné. Oněch 18,7% pro Le Penovou je skvělý volební výsledek, který překonává všechno, co zatím tato žena se svým hnutím dosáhla. V předchozích dvou parlamentních volbách měla FN něco přes 13% hlasů a nyní dosáhla až závratného navýšení skóre.

Konkurent Le Penové na krajní pravici Zemmour propadl a velmi pravděpodobně nikdo z jeho lidí se neobjeví v novém Národním shromáždění. Vzhledem k jeho věku je to zřejmě konec tohoto politika i jeho hnutí.

Zejména obě nejsilnější politické strany budou mobilizovat v týdnu, jenž zbývá do 2.kola voleb potenciální voliče. Macron bude hledat mezi pravicovými voliči těch stran, které se nedostaly do druhého kola a Mélanchon mezi nevoliči v prvním kole a voliči malých levicových a ekologistických uskupení, která propadla v prvním kole.

vaševěc.cz