Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jen na území Doněcké lidové republiky bylo nalezeno a otevřeno více než 130 masových hrobů obětí ukrajinské agrese

15. 2. 2022

Jen na území Doněcké lidové republiky bylo nalezeno a otevřeno více než 130 masových hrobů obětí ukrajinské agrese citoval TASS Pušilina.

Podle jeho tvrzení většině obětí bylo mezi 30 a 60 lety věku, přičemž šlo o civilisty.

     

     Většina byla zastřelena. Některé oběti nesou stopy po střepinách způsobených výbuchem miny či granátu. Některé mají na hlavě  zranění „způsobená tupými předměty“.  „Úřady zahájily trestní vyšetřování těchto skutečností,“ prohlásil Pušilin.

 

    TASS „událost“ dává do souvislosti s „masovými protesty“, které vypukly speciálně na východním cípu Ukrajiny v roce 2014, kdy se zhroutil režim prezidenta Viktora Janukovyče. Oblast Donbasu ovládly ozbrojení „separatisté“, proti kterým zasáhla ukrajinská armáda. Vznikly tam dvě separatistické lidové republiky, Doněcká a Luhanská. Obsadily je fakticky ruské vojenské síly, které nebyly oficiálně označené. Moskva proto popírá, že by tam kdy vtrhla. Totéž učinilo ale Rusko i na Krymu, který pak anektovalo.

 

    Podle údajů OSN si ozbrojený konflikt vyžádal za osm let 13 tisíc mrtvých a 30 tisíc zraněných.

 

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/masove-hroby-doneck-ukrajina-rusko-separatiste-pusilin.A220212_100507_zahranicni_remy

Výňatek z článku „Separatisté náhle objevili masové hroby obětí „ukrajinské agrese“12. února 2022  10:25

 

Opilí ukrajinští vojáci zabili dva civilisty v Doněcké oblasti

 

Včera 21:01, 14.2.2022 – Doněck

 

Thomas Kulidakis, Novinky

 

 

Dva mrtvé a dva vážně zraněné civilisty řeckého původu mají mít na svědomí tři ukrajinští vojáci. Podle informací řeckých médií a prohlášení řeckého ministerstva zahraničí tragédie nesouvisí s aktuální situací a geopolitickou nestabilitou na Ukrajině. Na vině měl být alkohol a nezvládnuté emoce.

 

K rozmíšce mezi místními došlo v pondělí ve vesnici Granitne v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny blízko takzvané linie dotyku mezi silami kontrolovanými vládou v Kyjevě a separatisty.

Předák řecké komunity na Ukrajině Pantelis Bumburas řecké státní televizi ERT řekl, že se jednalo o běžnou hádku a ukrajinští vojáci byli opilí. Situaci podobně komentovalo také řecké ministerstvo zahraničí.

„Podle existujících důkazů jsou za dvojnásobnou vraždu zodpovědní tři vojáci ukrajinské armády, kteří se dostali do sporu s místními,” uvedl resort.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/opili-ukrajinsti-vojaci-zabili-dva-civilisty-v-donecke-oblasti-40387179