Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je tomu již 77 let, co v Terezíně byli popraveni členové odbojové organizace Předvoj

2. 5. 2022

Je tomu již 77 let, co v Terezíně byli popraveni členové odbojové organizace Předvoj

..."Smrt místo propuštění

 

Na Frankovu žádost vypracovalo gestapo seznam sedmdesáti jmen. 2. května 1945 začali dozorci vyvolávat vězně z hromadné cely na čtvrtém dvoře Malé pevnosti. Lidé se z počátku hlásili bez obav. Den předtím byli totiž propuštěni někteří vězni nemocní tuberkulózou. Pak se ale začala ozývat střelba.

 

„Ti zbývající pochopili, o co se jedná. A někteří z nich už odmítl z cel vyjít. A protože v Terezíně už v té době řádila epidemie skvrnitého tyfu, tak ti esesáci se neodvažovali vstoupit,“ popisuje Blodig.

 

Někteří si tak zachránili život. Popravy trvaly dvě hodiny. Mezi zavražděnými byly i tři ženy. Nacisté utekli krátce na to, vzpomínala pro Projekt Paměť národa Eva Koubková, která v Terezíně strávila dva roky. „Najednou byli pryč během týdne. Prostě zmizeli, ti Němci, jak pára nad hrncem. A pak tam přijeli Rusové, ti nás tam osvobodili.“ 

 

Těla obětí byla zpopelněna v krematoriu litoměřického koncentračního tábora. Po válce byl jejich popel převezen zpátky do Terezína. Od té doby je na Národním hřbitově, na čestném místě před dřevěným křížem s trnovou korunou...".

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/terezin-nacisticke-nemecko-druha-svetova-valka-treti-rise-ruda-armada-gestapo_2005021256_onz

 

Z článku Poslední poprava v Terezíně...,  Lucie Korcová

 

Foto: Národní hřbitov Terezín | Foto: PatrikPaprika | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)