Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je čas, aby Ukrajina všechno přehodnotila a o pomoc se obrátila k Rusku, nebo aby ukázala, co zmůže sama

30. 3. 2020

Je čas, aby Ukrajina všechno přehodnotila a o pomoc se obrátila k Rusku, nebo aby ukázala, co zmůže sama

 

Andrej Lubenskij, Ukrajina.ru

25. března 2020

 

Uprostřed března 2020 přijaly ukrajinské úřady tvrdá karanténní opatření a dělaly si naději, že tak předejdou šíření infekce. Sune se to k úplné karanténě a výjimečnému stavu. Avšak podle názoru řady odborníků i politiků mohou následky karantény potopit ekonomiku, která je na Ukrajině bez rezerv.

 

Julia Tymošenková (strana Batkivščina) předpokládá, že taková strategie může skončit celkovým zničením země a může ohrozit samu jej existenci. V televizním pořadu položila otázku: „Když například po dvou měsících takové politiky zůstanou lidé bez peněz, někdo o hladu, penzisté bez penzí, kde jsou záruky, že lidé nepůjdou do ulic a nezačnou přehlídky svrchovanosti jednotlivých regionů?“ Odpověď na to není a hrozba je reálná.

 

Odborníci varují: V souvislosti s hospodářskou krizí v Evropě, kde je též karanténa a zavírají se trhy práce, může se na podzim vrátit přes milion Ukrajinců, kteří v Evropě přišli o pracovní místa.

 

Podle bývalého člena Nejvyšší rady Denisenka se v tomto případě zvýší index nezaměstnanosti ze současných 8,5 % dvakrát až dva a půl krát.

 

Obrátit se k Rusku

 

Podle Vadima Rabinoviče by úplné zastavení života velmi rychle změnilo všechny Ukrajince v chudáky. Evropská integrace nepomůže. Navrhl přestat za této situace platit dluhy. Řekl: „Za podmínek úplné karantény nemůžeme dluhy platit. Myslím, že to musejí pochopit i naši ti … no partneři.“ Pokračoval: „Dnes nepoznáš kdo jsou partneři a kdo ne. Celou dobu jsme spěli do EU a do NATO, do jednotné rodiny národů Evropy, do civilizované společnosti. … Dnes, kdy se stalo v Itálii to, co se stalo, pomáhá italské civilizované společnosti především Rusko, které ničili sankcemi a Italové přijímají ruské letadlo s vlajkami. Italům pomáhá i Kuba a Venezuela.“ Rabinovič poznamenal, že samotné Ukrajině „pomáhá komunistická Čína, kterou jsme nedokázali dekomunizovat“.

 

Politik uvedl, že je velmi těžké chápat, kdo je nepřítel a kdo přítel, a že nepozoruje žádnou pomoc Ukrajině ze zemí, jejichž vyslanci společně bránili autorku zdravotní reformy Suprunovou. Dále říká, že dnes je potřeba se se žádostí o pomoc obrátit na Rusko. Tam mají specialisty, kteří v Itálii zachraňují stovky, tisíce životů. Vyzývá: „Proč se bojíme je pozvat? Můžeme to zvládnout sami? Tak to předveďte! Vy sami nezmůžete nic. Proto je potřeba dnes všechno přehodnotit.“

 

Se stejným návrhem přišel i bývalý spolupracovník Juščenka, bývalý ministr dopravy Červoněnko. Říká, že cítí, že kdyby přišla „oprátka“, na pomoc v první řadě přijde Rusko a pomohlo by i Bělorusko a Kazachstán.

Jednoduše neexistujeme

 

Rabinovič říká, že se situace vyhrocuje zmatky ve vládě. V současných mimořádných podmínkách není Nejvyšší rada informována o tom, co se děje, přestože je Ukrajina parlamentně – prezidentskou republikou. „Nějací lidé“ parlament odstavili „nejen od rozhodování, ale i od informací, od možnosti instruovat“. Poslanci nevědí, co se děje.

 

Vadim Rabinovič, který je spolupředsedou Opoziční platformy – Za život, řekl: „Nic nevíme. V parlamentně – prezidentské republice neexistuje obvyklá informovanost parlamentu o tom, co se děje. Řekněte mi, jak se to může stát?“ Podle něho nikdo z vedoucích frakcí Rady neví, co bude předloženo na pořad na mimořádné zasedání parlamentu a dokonce nevědí, kde se bude konat. Protože je u řady poslanců podezření na infekci koronavirem, navrhl Rabinovič přemístit shromáždění na vzduch, do parku nebo na stadion. Jenže to podle něj nejde bez změny ústavy.

 

Převzato z Rusvesna.su

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář