Jdi na obsah Jdi na menu
 


Japonský militarismus nebyl zcela vymýcen, jeho pozůstatky se snaží prolomit pečeť

26. 6. 2023

Japonský militarismus nebyl zcela vymýcen, jeho pozůstatky se snaží prolomit pečeť

26.6.2023 12:45

Ruské sdělovací prostředky informovaly, že 24. června podepsal ruský prezident Vladimir Putin nový dekret, kterým Den vojenské slávy, každoročně slavený 3. září, dostává nový název. Ze „Dne konce 2. světové války“ je přejmenován na „Den vítězství nad militaristickým Japonskem a konec 2. světové války“.

Od konce druhé světové války, kdy Japonsko oznámilo kapitulaci, uplynulo 78 let Proč si Rusko najednou připomíná vítězství protijaponské války? – ptá se autor komentáře Wu Xuelan na portálu Netease.

Podle odůvodňující přílohy tohoto výnosu jsou důvody zřejmé. Po zahájení vojenské operace ruské armády na Ukrajině zahájily Japonsko a kolektivní Západ „společně nevídanou nepřátelskou akci v dějinách Ruska a Japonska“. Proto je úprava tohoto výročí jedním z protiopatření proti Japonsku. Putin zároveň vládě Fumio Kišidy připomíná, aby pamatovala na bolestná lekce z historie a nešla starou cestou militarismu.

Od období carského Ruska Japonsko a Rusko bojovaly v severovýchodní Asii. V „Rusko-japonské válce“ Japonsko kdysi porazilo carské Rusko.

Nejzásadnějším důvodem je, že se Japonsko rozhodlo obejmout se se Spojenými státy a stát se nepřítelem Ruska. Je to také jedna z mála asijských zemí, která vyhlásila sankce proti Rusku. Japonsko navíc Ukrajině pomáhá a zásobuje Ukrajinu zbraněmi a střelivem. Toto je pro Moskvu neúnosný akt nepřátelství vůči Rusku.

Japonsko v poslední době často zahajovalo společná vojenská cvičení se Spojenými státy a „neustále ruší právní pouta japonských sebeobrany sil a vojensko-průmyslových systémů, rozšiřuje svou armádu a připravuje se na válku ve jménu obrany.“ To způsobilo vysokou ostražitost a nespokojenost Ruska, mezi oběma zeměmi stále existuje územní spor o Kurilské ostrovy, nedávno Rusko oznámilo trvalé ukončení jednání o mírové smlouvě s Japonskem. Dlouho odkládaný velký reset mezi oběma zeměmi skončil bez výsledku.

Ruská strana také opakovaně varovala Japonsko, že ruská tichomořská flotila má silnou bojovou účinnost v severovýchodní Asii, a také v oblasti podnikla společné plavby s námořnictvem Čínské lidové republiky. Ale i tak Japonsko zůstalo nepohnuto a neochvějně následovalo Spojené státy, aby se postavilo Číně a Rusku.

Soudě podle historických zkušeností a domácích trendů v Japonsku jsou pravicové síly extrémně aktivní a Američané je energicky povzbuzují a v zákulisí podporují. Náznaky oživení japonského militarismu jsou velmi zřejmé. Tato malá a neúrodná ostrovní země kdysi vytvořila nádherné kulturní a ekonomické zázraky, ale také jednou odhalila svou nelidskou zvířecí povahu, která přinesla nekonečné katastrofy do Asie a dalších zemí světa.

Podle autora textu nesmíme polevit ve své ostražitosti vůči japonskému militarismu a nesmíme to brát na lehkou váhu. Naopak je třeba podniknout rázné kroky k posílení ostražitosti.

Putinova modifikace tohoto výročí rozhodně není jen povrchním varováním, ale můžeme ji vnímat jako způsob, jak probudit v ruském lidu paměť na historii a být vždy na pozoru před tímto sousedem. Ukazuje také, že Rusko se již začalo připravovat na Japonsko pro případ konfliktních situací.

Ačkoli Japonsko v roce 1945 neochotně oznámilo svou kapitulaci, je zcela jasné, že militarismus nebyl zcela vymýcen a jeho pozůstatky se snaží prolomit pečeť. Pokud budou zapečetění démoni vypuštěni, svět bude znovu čelit katastrofě.

Wu Xuelan svůj komenář končí slovy: Putinova varování a připomínky nejsou v žádném případě neopodstatněné, měli bychom být také ostražití a kdykoli se připravit na válku!

 Petr Meduna

vasevec.info

 

Foto: V čínském Nankingu Japonci v roce 1937 zavraždili více než 200 tisíc civilistů a válečných zajatců. Znásilněno mělo být více než 20 tisíc žen, a to včetně kojenců.