Jdi na obsah Jdi na menu
 


Janukovyč apeluje na Zelenského

9. 3. 2022

Janukovyč apeluje na Zelenského

8.3.2022 12:25

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč „apeloval" na Volodymyra Zelenského, aby „zastavil krveprolití". Poselství bylo zveřejněna mimo jiné na kanálu Nexta sítě Telegram.

 „Dobře chápu, že máte mnoho ‚poradců‘, ale vaší osobní povinností je zastavit krveprolití za každou cenu a dosáhnout mírové dohody. To se od vás očekává na Ukrajině, Donbasu a Rusku,“ řekl Janukovyč. „V každé tragédii je okamžik, kdy se to ještě dá zastavit," dodal.

V minulých dnech měl Janukovyč po sérii návštěv v ruských městech pobývat v Minsku, odkud měl již údajně odcestovat. Ve sdělovacích prostředcích se objevily zpravodajské informace, že po pádu nynější kyjevské vlády by mohl být Janukovyč prohlášen ukrajinským prezidentem.

Připomeňme, že Janukovyč opustil Ukrajinu v únoru 2014 poté, co desítky minut po podepsání dohody s opozicí, kterou zprostředkovali ministři zahraničí Laurent Fabius (Francie), Frank-Walter Steinmeier (Německo) a Radoslaw Sikorski (Polsko), byla jeho kolona ostřelována ozbrojenci opozice. Po několika dnech byl oznámen jeho pobyt v Rusku. V lednu 2019 ho okresní soud v Kyjevě uznal v nepřítomnosti vinným „ze zrady a z napomáhání Rusku v agresivní válce“.