Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to bylo s Kachovskou přehradou - Ukrajinské verze

6. 6. 2023

Jak to bylo s Kachovskou přehradou - Ukrajinské verze

Kachovská přehrada se neprotrhla sama Byly použity výbušniny máme důkazy tvrdí Ukrajinci

Hlavní obsah

Kachovská přehrada se neprotrhla sama. Byly použity výbušniny, máme důkazy, tvrdí Ukrajinci

dnes 19:56

Štěpánka Zenklová, Novinky, ČTK

 

Podle předběžných závěrů není žádný důvod se domnívat, že by ke zničení Kachovské přehrady došlo proto, že by byla „unavená“ či již dříve poškozena, kvůli čemuž nevydržela a protrhla se. Prohlásil to Andrij Jusov z ukrajinské vojenské rozvědky s tím, že mají důkazy o použití výbušnin.

 

 

Článek

 

O odpálení přehrady informovaly úřady před šestou ráno našeho času. Ukrajina z jejího zničení viní Rusko. Ruští představitelé z téhož obviňují ukrajinské jednotky. Objevily se však i scénáře, podle nichž se přehrada protrhla sama kvůli dřívějšímu poškození.

 

„Scénáře mohou být různé. Předběžné závěry ale jsou: odborníci nevidí důvod si myslet, že byla přehrada ´unavená´. Jsou tam i další faktory,“ řekl Jusov stanici Suspilne.

 

Na upřesňující otázku, zda existují důkazy o skutečné detonaci, odpověděl: „Ano. Byly použity výbušniny.“

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda řekl, že podle zpravodajských informací byla detonace úmyslná a stojí za ní Rusové. „Ale nepřítel jednal chaoticky a umožnil zaplavení vlastního vybavení,“ uvedl.

 

Zelenskyj také řekl, že Ukrajina si byla vědoma toho, že ruské síly již v roce 2022 obsadily přehradu výbušninami. „Všichni věděli, že Ruská federace a její spolupracovníci loni přehradu obsadili výbušninami. Měli jsme tyto informace,“ řekl Zelenskyj.

 

Kachovka není jediná

 

Podle velitele spojených ukrajinských ozbrojených sil Serhije Najeva, není Kachovská přehrada jedinou přehradou, kde se Rusové pokusili způsobit škody.

 

„Nepřítel se již dříve nějakým způsobem pokusil poškodit naše přehrady na řece Dněpr, ale jejich akce byly marné,“ uvedl velitel podle Ukrajinske pravdy.

 

Naznačil, že jedním z těchto cílů mohla být přehrada kyjevské vodní elektrárny.

 

Po zničení Kachovské přehrady se ocitla pod vodou Nová Kachovka, voda zaplavuje i ulice Chersonu. Z města se evakuovaly stovky lidí, místní úřady varovaly, že voda může stoupnout až o pět metrů.

USA za zničením přehrady vidí spíše Rusko

 

Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že zatím nemá nezávislé informace o příčině protržení Kachovské přehrady. „Jedna věc je ale jasná – jde o další ničivý následek ruské invaze na Ukrajinu,“ řekl Guterres.

 

Americká vláda má zpravodajské informace, které „se kloní k Rusku jako k pravděpodobnému pachateli“ zničení Kachovské přehrady na Ukrajině, informoval v úterý web stanice NBC News. Odvolává se na dva americké zdroje a jednoho „západního představitele“. Administrativa prezidenta USA Joea Bidena podle NBC plánuje tyto informace zveřejnit už v úterý odpoledne (v noci SELČ).

 

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-kachovska-prehrada-se-neprotrhla-sama-byly-pouzity-vybusniny-mame-dukazy-tvrdi-ukrajinci-40433890#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=iHEXcwe2UQC-202306061827&dop_id=40433890&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest220_personal_layout_2_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz