Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se měnila stanoviska generála Pavla k otázce nebezpečnosti Ruska ve vztahu k NATO

24. 1. 2023

Jak se měnila stanoviska generála Pavla k otázce nebezpečnosti Ruska ve vztahu k NATO

19. září 2014 byl Pavel zvolen příštím předsedou vojenského výboru NATO

„20. června 2016 jako nejvyšší vojenský představitel NATO generál Pavel prohlásil, že Rusko invazi do Pobaltí pravděpodobně nechystá. A proto prý aliance neuvažuje o tom, že by do Pobaltí či na svou východní hranici přesunula nějaké významné síly.

Bylo to jako závan naděje v rozum a ta naděje zhruba za 14 dní získala určitější kontury, když generál Pavel řekl 4. srpna téhož roku serveru Aktuálně CZ toto: Pro NATO je v tuto chvíli islámský terorismus mnohem urgentnější hrozbou než Rusko. Neexistuje jediný dokumentovaný záměr, že by Rusko chtělo Alianci přímo vojensky ohrozit. Ruské záměry jsou pro nás v jisté míře srozumitelné. Rusko z hlediska urgentnosti nepředstavuje v současné době zásadní hrozbu. S přispěním společných křesťanských kořenů je zde prostor pro nacházení společných stanovisek s Ruskem“.

Radovali jsme se, ale ne dlouho. Vlastně jen do okamžiku, kdy se na novinových stáncích objevil časopis Xantypa s portrétem generála Pavla a s tímto jeho prohlášením: RUSKO JE PRO NÁS VĚTŠÍ HROZBOU NEŽ TERORISMUS. Čili sdělení přesně opačné než to, které před pár dny sdělil generál serveru Aktuálně CZ.

Tohle číslo Xantypy vyšlo 30. srpna a její rozhovor s generálem musel tedy proběhnout před tímto datem, čili zhruba ve stejné době, kdy generál mluvil se serverem Aktuálně CZ - a jak už víme – opačně.

https://vasevec.info/blogy/o-generalovi-ktery-dnes-netusi-s-jakym-svetonazorem-se-probudi-zitra                                                                                vasevec.info

Přiupravil Dr. O. Tuleškov