Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se dívají sudeti na vyhnání našich hraničářů? Přečtěte si pozorně následující!

27. 7. 2019

 

 "Spolkový ministr vnitra Otto Schily přivodil na letošním sudetoněmeckém dni v Norimberku účastníkům rychlou změnu jejich pocitů. Potěšil je svou výzvou české vládě, aby zru­šila tzv. Benešovy dekrety z let 1945-46 jako odporující lidským právům. Za to sklidil srdečný potlesk. Rozrušil je ale hned svým následujícím odstavcem, ve kterém je na­bádal, aby nezapomněli, že "vyhnáni Němců předcházelo po Mnichovu vyhnání Če­chů". Toto tvrzení kvitovali jeho sudetoněmečtí posluchači potřásáním hlavy a výkřiky nevole. Ministr přesto ještě jednou důrazným hlasem opakoval s tím, že tomu tak skutečně bylo a oni se s tím musí smířit.´ Autor příspěvku dále rozvádí, že Schily nemluvil pravdu, k žádnému vyhnáni Čechů po Mnichovu 1938 nedošlo.“

(Dr. Alfred Schickel, Následky lehkomyslnosti, Sudetendeutsche Zeitung č.34 z 21.8.2002, přeložil PhDr. V. Novák, CSc.)

Poznámka redakce: Pan ministr Schily se přece jenom mýlil. Nikoliv však v tom, že Češi byli vyhnání z pohraničí! Mluvil totiž i o vyhnání Němců z Československa. Ti podle mezinárodního práva byli odsunuti na základě rozhodnutí vítězných mocností a v souladu s jejich pokyny. Ministr Schily se též mýlil při hodnocení dekretů prezidenta republiky. Tyto jsou neoddělitelnou a nezrušitelnou součástí našeho právního řádu. O politické kultuře pana ministra, samozřejmě i dalších německých politiků, svědčí fakt, že neví ani, jak se dekrety jmenují. Mluví naprosto chybně o Benešových dekretech. Tento název vyvolává dojem, jako kdyby dekrety si někde v koutku smolil větu po větě pan prezident, pak své dílo podepsal a nechal vyhlásit. Tak to nebylo! Od počátku dekretální normotvorby hrála čs. vláda v jejím průběhu rozhodující úlohu. Později  do tvorby dekretů vstoupila i Státní rada a Právní komise.

Závěrem zdůrazněme: Češi byli vyhnání ze svých domovů Němci, Německé obyvatelstvo z Československa bylo odsunuto, nikoliv vyhnáno!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář