Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak naprogramovat výsledek

27. 11. 2019

Jak naprogramovat výsledek

  

   Hnutí Milion chvilek prozradilo pravicovým stranám, že jejich volební výsledky jsou nízké. Vysvětlilo jim, že nízké jsou kvůli tomu,   že těchto stran je prostě příliš moc a na malém smetišti chce vyniknout hodně kohoutů. Konečně to pravici někdo sdělil, jinak by se potácela stále v nejistotě, jak si vlastně vede.

   Protože se pravici nedaří, uvažuje se o změně volebního zákona, který byl dost dobrý naposledy v době, kdy s přehledem vítězila. Součástí navrhovaných změn má být ustanovení, podle něhož by strany mohly kandidovat společně, aniž by jim vznikla povinnost přesáhnout pro vstup do Parlamentu příslušné násobky pěti procent.

   Tento návrh má z hlediska těch, kdo za ním stojí, hned dvě velké přednosti. Za prvé by umožnil, aby nikdo ze šéfů trpasličích stran nepřišel o svůj post ani přesto, že není schopen vlastními silami na pět procent dosáhnout. Umožní jim obsadit kýžené křeslo a pak v Parlamentu mluvit přinejmenším tak hlasitě jako ti, kteří získali  násobně vyšší přízeň voličů. 

   Už den po volbách si totiž nikdo nebude pamatovat, že někteří z těch, kdo se budou další čtyři roky vydávat za jejich vítěze, nezískali třeba ani tři procenta odevzdaných hlasů. Kýženou hranici hravě překonali jen proto, že se spojili s jinými stejně neúspěšnými. Podobné machinace a čarování s hlasy považují navrhovatelé změn za zvýšení míry demokracie v naší zemi.

 

   Druhý důsledek by byl neméně zřejmý. Bity by byly levicové strany. V posledních volbách dopadly obě tyto strany sice mizerně, pořád ale mají více mandátů než každá ze stran typu TOP 09, STAN či KDU-ČSL. Pokud by se strany pravicové, kterým každé jednotlivě hrozí vypadnutí ze Sněmovny, sdružily do uskupení, jež by nemuselo respektovat dnešní limity pro volební koalice, mohla by každá z těchto stran získat ještě méně hlasů než dnes, a přesto by společně dosáhly mnohem lepšího volebního výsledku, než má každá z nich nyní.

   Protože volební koalice ČSSD a KSČM nepřipadá v úvahu, levice by nemohla nijak využít fintu, která nafoukne výsledek pravici. O to obtížnější by to pak měl předpokládaný vítěz voleb Andrej Babiš se sestavováním povolebních koalic. A tím silnější pozici by měli politici těch pravicových stran, z nichž žádná by nemusela překročit pět procent.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář