Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na Babiše? Politici v centru Prahy představují své plány, ČSSD nepřišla

17. 12. 2019

Jak na Babiše? Politici v centru Prahy představují své plány, ČSSD nepřišla, redakce Seznam

 

Jsem zděšeni, že někdo považuje otázku, jak na Babiše, za snad nejvýznamnější problém v současné době. A opoziční politici předkládají zřejmě i své plány, jak hon, jímž se bezvýsledně zabývají již nějaký rok, úspěšně zakončit. Falešná priorita plodí i falešné, zcela nepotřebné plány. Samozřejmě, pokud se postavíme na stanovisko milionchvilkařů a opodemokratů, vzdálených notně od demokracie samé, pak se nám takováto uliční produkce může zdát snad i na chvilku  jako smysluplná. Jsme-li však schopni rozeznávat realitu od blouznění, přijdeme ke zcela jinému závěru.

 

Demokratické postupy jsou jasné. V parlamentních  volbách se stalo nejsilnějším subjektem hnutí ANO. Její předseda, Andrej Babiš, se i proto stál novým předsedou vlády ČR. Vládnoucí koalice je funkční před veškeré ataky opozice na premiéra a prezidenta republiky. Na návrh opodemokratů hlasovala Poslanecká sněmovna již nejednou o vyslovení nedůvěry vládě. Nikdy neuspěla. Milionchvilkaři již pořádali řadu protibabiškovských akcí a na politické situaci republiky to nic nezměnilo.  A těžko změní.

 

Opozice má v rámci volebního období Poslanecké sněmovny PČR čas, aby mohla předkládat konstruktivní a perspektivní návrhy, které by se týkaly zásadních otázek života společnosti. Tento časový prostor opodemokraté již částečně prohospodařili. Místo politiky, politikaří. Hlavním jejich politickým tématem je dlouhodobě Babiš. Takovýto postup nemůže vést ani k tomu, aby získali přízeň voličů v příštích volbách. A tak se chytají i každého stébla. I chvilkaři s jejich demonstracemi jsou jim dobří. Ale ani tak se postavení opozice nelepší. Svědčí o tom již delší dobu průzkumy preferencí jednotlivých stran a hnutí.

 

Za vše mluví, že ANO je stále na špici politických stran. Opodemokraté, kromě ODS, se pohybují kolem pětiprocentní hranice, jednou jsou pod ní, jednou na ní a jindy trochu výš. Z toho  pro stoupence demokracie vyplývá, že po příštích parlamentních volbách mohou tyto strany sestoupit do řad mimoparlamentní opozice. Voliči současné opozici dávají červenou kartu.

J. Kovář

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář