Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak dlouho Německu trvalo, než očistilo svůj justiční systém od nacistů?

27. 11. 2021

Jak dlouho Německu trvalo, než očistilo svůj justiční systém od nacistů?

Oficiální vyšetřování zjistilo, že v německém soudním systému byli desítky let po druhé světové válce osazeni bývalí nacisté. V jednu chvíli byli tři ze čtyř nejvyšších představitelů státního zastupitelství bývalí členové strany.

Šestisetstránkovou zprávu, kterou zveřejnili ve čtvrtek, sestavili historik Friedrich Kiessling a právní vědec Christoph Safferling a pokrývá období studené války od počátku 50. let 20. století do roku 1974. Práce byla zadána federální prokuraturou. 

Výzkumníci zjistili, že v jednu chvíli během 50. let byli zhruba tři ze čtyř nejvyšších představitelů federální prokuratury členy nacistické strany. Trvalo to až do roku 1972, než bývalí nacisté již neměli většinu v tomto úřadu, a až do roku 1992, než byl soudní systém plně očištěn od bývalých členů fašistické strany.

Nedošlo k žádnému zlomu, natož k vědomému rozchodu s nacistickou minulostí,“ uvedli vědci k situaci. 

Státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Margaretha Sudhofová při prezentaci výsledků vyšetřování uvedla, že země po skončení druhé světové války „dlouho zůstala slepá“ vůči přítomnosti bývalých nacistů ve vedoucích funkcích.

„Na první pohled to byli vysoce kompetentní právníci… ale to přišlo na pozadí rozsudků smrti a rasových zákonů, do kterých byli zapojeni,“ komentoval Sudhof. 

Nejnovější studie navazuje na dřívější zprávu zveřejněnou v roce 2016, která uvedla, že v roce 1957 – více než deset let po skončení války – 77 % vysokých úředníků na ministerstvu spravedlnosti byli bývalí nacistéV době této publikace tehdejší ministr spravedlnosti Heiko Maas prohlásil, že „právníci z nacistické éry pokračovali v zakrývání staré nespravedlnosti, spíše než v jejím odkrývání, a tím vytvořili novou nespravedlnost“.

(Z článku „Studie odhaluje, jak dlouho Německu trvalo zbavit svůj justiční systém nacistů“, pokec24.cz, 18. 11. 2021 josh-xy)