Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK BYL POSTUPNĚ PROHRÁVÁN MÍR Z ROKU 1919

22. 7. 2019

Po podepsání mírové smlouvy versailleské a po vzpamatování se Německa z porážky v roce 1918, tj. hned asi v letech 1920-22, začalo se v Evropě veliké a vzrušující drama: boj o revizi versailleského systému. Byl to jeden z největších a nejdramatičtějších zápasů v politické historii Evropy. Skončil se novou velikou zničující tragédií - druhou světovou válkou.

Boj ten se nejdříve týkal reparací. Začal se brzo po určení přesné výše německého placení v květnu roku 1921 a byl zakončen vítězstvím Německa a likvidováním reparačního dluhu na konferenci v Lausanne, zahájené 2. července 1932. Tam byly německé reparace sníženy ze 162 miliard marek na 3 miliardy a tam také - ještě během konference - říšský kancléř F. von Papen prohlásil svým známým a přátelům, že Německo ani z toho už nic nezaplatí.

Pak přišly na řadu klauzule mírových smluv o odzbrojení. Boj se začal v Ženevě po podepsání závěrečného protokolu smluv v Locarnu ze 16. října 1925, kdy bylo rozhodnuto o svolání konference, na níž měly být stanoveny způsob a míra všeobecného odzbrojení pro všechny mocnosti, a konečně v říjnu roku 1933, rovněž v Ženevě, když Německo 14. října opustilo odzbrojovací konferenci; 16. března pak obnovilo říšskou armádu.

A nakonec přišla revize klauzulí územních: Začala se v letech 1932-33 Mussoliniho iniciativou k uzavření tzv. Paktu čtyř velmocí (18. března 1933) a válkou o Habeš, pak Hitlerovou anexí Rakouska a dohodou mnichovskou, až konečně vyvrcholila druhou světovou válkou.

Edvard BENEŠ, Paměti. Od Mnichova k nové válce a k novému vítězství. Praha, Naše vojsko 2004 (páté vydání), s. 1-2.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář