Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak bude Ukrajina bojovat s Ruskem a jaká je strategie Moskvy

31. 3. 2021

Jak bude Ukrajina bojovat s Ruskem a jaká je strategie Moskvy

Prezident Vladimir Zelenskij nedávno schválil vojenskou strategii Ukrajiny . Je zde zmíněna zejména možnost války za návrat nekontrolovaných území. Za prvé, Donbas.

Ruslan Chomčak, šéf ukrajinského generálního štábu

31. března 2021 - 04:20

 

A včera poskytl velký rozhovor šéf generálního štábu Ruslan Chomčak. Řekl, že ukrajinská armáda je připravena morálně i fyzicky zaútočit na „DPR“ a „LPR“ - je zapotřebí pouze rozkaz prezidenta. Mohou však nastat obrovské civilní ztráty.

 

To znamená, že z ukrajinské strany existují signály, že by na Donbasu mohla vypuknout potenciální válka mezi Kyjevem a Moskvou. Alespoň takový scénář je ve strategii víceméně podrobný a je potvrzen prohlášeními generálního štábu.

 

Současná ukrajinsko-ruská hranice vede přes tři další regiony na sever (Charkov, Sumy, Černigov) plus pozemní hranici s Krymem v oblasti Chersonu. Nemluvě o vodní oblasti Černého moře, která zahrnuje Oděsu a Nikolajev. Nebo běloruské hranice.

 

To znamená, že dějiště vojenských operací může být v případě totální války extrémně rozsáhlé. Ukrajinské velení je však z nějakého důvodu přesvědčeno, že se Rusové v případě zahájení své ofenzívy omezí na část, na Donbas. I když zaznamenávají koncentraci ruských jednotek na území hraničící s Ukrajinou od severu k jihu.

 

Podrobněji jsme analyzovali, co si na Ukrajině myslí o vyhlídkách na střet s Ruskem a jakou vojenskou strategii má Moskva.

 

Co se píše ve vojenské strategii Ukrajiny

 

Nejprve si připomeňme, jak dokument schválený Zelenským popisuje scénář vojenského konfliktu s Ruskem.

 

Sekce „Perspektivní model organizace obrany Ukrajiny“ poskytuje podrobný plán rozmístění sil ve vojenském konfliktu. Neznamená to, že se to všechno děje. Na konci algoritmu je však položka „Obnovení kontroly nad dodržováním režimu státní hranice Ukrajiny“.

 

Po hranicích přichází další položka - „Reintegrace dočasně okupovaných území a období zotavení po ukončení nepřátelských akcí.“

 

To znamená, že je jasné, že mluvíme především o Doněcké a Luhanské oblasti.

 

Algoritmus popisuje různé modely obrany - nejprve vstupují do hry pravidelné jednotky, pak, pokud si nedokáží poradit, jsou zapojeny síly územní obrany. A v kterékoli z těchto fází - spojenci ze zemí NATO.

Plán je celkem obecný a nevyžaduje zvláštní analýzu. Hlavní věcí je pochopit, že Ukrajina považuje „bitvu o Donbas“ za nejpravděpodobnější válku. A následné komentáře vedoucího generálního štábu Chomčaka tento závěr potvrzují.

Co řekl Chomčak

 

V rozhovoru s novinářkou  Alesou Bacmanovou učinil náčelník generálního štábu několik významných prohlášení.

 

Nejprve uvedl, že ukrajinská armáda je připravena k útoku na Donbas.
„Pokračovat v útoku? No, samozřejmě, je to možné. Ukrajinská armáda musí být připravena, jejím hlavním úkolem je chránit územní celistvost a nezávislost našeho státu. Abychom tento úkol splnili, musíme být připraveni zaútočit, bránit a provádět mobilní akce. A den, noc, zima i léto - za jakýchkoli podmínek. Samozřejmě se připravujeme na ofenzívu ... máme zkušenosti s vedením války na východní Ukrajině, “řekl Ruslan Chomčak.

 

Navíc ujistil, že „nejvyšší vrchní velitel nemá problémy s vydáním příkazu ani s rozhodnutím“.

 

Existují však objektivní potíže

 

„Musíme si později spočítat všechny důsledky, sílu a příležitosti, rezervy, připravenost státu na to - abychom byli důslední. ..."

 

Chomčak poznamenal, že během ofenzívy existuje mnoho rizik, že mezi místním obyvatelstvem zemře mnoho lidí.

 

„Ale to jsou Ukrajinci, to jsou lidé. Co řekne mezinárodní humanitární právo? Po posouzení všech těchto faktorů, těchto rizik ... Kdo půjde proti nám? Pokud dnes budeme bojovat s těmi, kteří tam jsou, samozřejmě máme spoustu šancí dosáhnout cíle. Ale chápeme, že to bude proti nám ... Viděli jsme to v roce 1914, “dodal.

 

A již dnes v parlamentu informoval generálplukovník zástupcům lidu o začátku exacerbace. Vinil z toho Rusko. A dal jasně najevo, že Ruská federace je připravena vrhnout se na Ukrajinu.

 

Ozbrojené síly Ruské federace postupně budují jednotky blízko státní hranice s Ukrajinou: na severu, východě a jihu. Jmenovitě: v Brjansku, Voroněžské oblasti a Autonomní republice Krym. Očekává se až 25 taktických skupin praporu, což společně se stávajícími rozmístěnými silami a prostředky poblíž státní hranice Ukrajiny vytváří hrozbu pro vojenskou bezpečnost státu, “uvedl Chomčak.

 

Navíc podle něj v Rostovské oblasti existuje velká skupina ruských vojsk, které mohou být během 1–2 dnů rozmístěny k zahájení nepřátelských akcí na Donbasu.

 

Chomčak rovněž uvedl, že od anexe Krymu Rusko zvýšilo svoji vojenskou přítomnost na poloostrově na 32.700 vojáků.

Zejména v polovině března 2021 na ruském cvičišti Opuk cvičila ruská armáda přistání vzdušných a námořních útočných sil za účasti dvou praporů a dělostřelectva. Po cvičení zůstaly vojenské jednotky v prostoru cvičiště. K nim se přidalo dalších 5 praporů.

 

Na Donbasu je podle Chomčaka rozmístěno 14 pluků ruské armády, které se skládají z 28 tisíc vojáků. Vedou je řádní důstojníci Ruské federace. Tyto pluky operují s podporou ruských pravidelných jednotek.

 

Na východě Ukrajiny je také aparát vojenských poradců a instruktorů, který se skládá z 2 tisíc lidí. Trénují skauty.

 

Ze slov náčelníka generálního štábu vyplývá, že tato vojenská hrozba je velmi velká. A na zasedání Rady se nemluvilo o tom, že by se jim Ukrajina mohla cokoli postavit.

Mimochodem, výše uvedená vojenská strategie ani na tuto otázku neodpovídá. A víceméně podrobně hovoří pouze o válce o nekontrolovaná území.

 

Ukrajinská strategie zároveň vůbec nekoreluje s možnými ruskými plány.

 

Jaká je ruská vojenská strategie?

 

Oficiální vojenská doktrína Ruské federace  nezmiňuje Ukrajinu, Donbas ani Krym. Ale čtěte mezi řádky.

 

Sekce „Hlavní vnější vojenská nebezpečí“ se mimo jiné týká sousedních států. Podle doktríny ohrožují Rusko v následujících šesti případech:

  1. Pokud jsou na jejich územích a vodách rozmístěny cizí jednotky.
  2. Mají územní nároky vůči Ruské federaci.
  3. Pokud se vede válka na území sousední země. Kromě toho není specifikováno, zda se jedná o vnější nebo vnitřní konflikt.
  4. Pokud na sousedním území působí ozbrojené radikální skupiny nebo zahraniční PMC.
  5. Zavedení režimů v sousedních státech, jejichž politika ohrožuje zájmy Ruské federace (mimo jiné v důsledku svržení legitimních vládních orgánů).
  6. Podvratná činnost zpravodajských služeb jiných států proti Rusku.

Ukrajina spadá pod všech šest faktorů. Země NATO na jeho území pravidelně pořádají cvičení, Kyjev požaduje od Moskvy návrat Krymu, na Donbasu zuří válka, po celé zemi operují radikální skupiny a proti Rusku působí ukrajinské speciální služby.

 

Ruská federace zároveň nezveřejňuje žádné algoritmy pro vojenské operace. Analýzu pravděpodobných vojenských hrozeb pro Rusko provádějí odborníci třetích stran.

 

V roce 2016 tedy Ruslan Puchov, ředitel Ruského střediska pro analýzu strategií a technologií, uvedl , že hlavním směrem pro budování ruských vojenských schopností je dnes pohraniční oblast s Ukrajinou.

 

 Kromě toho posilování již pokračovalo s pochopitelným cílem - údery ze severovýchodu (Belgorod a Voroněž) a z jihu (Krym) „rozřezaly“ území Ukrajiny, aby obklíčily skupinu ukrajinských ozbrojených sil na Donbasu, a neútočit na ně čelně přes opevněné pozice na přední linii v Doněcké a Luhanské oblasti. A kromě toho další přímý úder na Kyjev ze směru od Brjansku.

 

Takto to popsal Puchov již v roce 2016:
„Na hranicích s Ukrajinou (kde před třemi lety vůbec nebyli vojáci) vytváří ruská strana tři vážné skupiny, které v případě potřeby mohou zasáhnout na severu směrem na Kyjev (270 km od ruské hranice přes Černihiv) a na jih - vytvořit dva mocné „drápy“, které obklopí a strategicky obklopí hlavní uskupení ukrajinské armády na levém břehu Ukrajiny, již spoutané v první linii se samozvanými republikami na Donbasu.

 

Ukrajina prostě nemá (a v dohledné době ji nelze z důvodu omezení zdrojů vytvořit) vojenské síly schopné odrazit úder těchto skupin a obecně odolávat možné rozsáhlé „hluboké“ operaci ruské strany. A to navzdory skutečnosti, že Rusko má stále značné rezervy v jižním vojenském okruhu (ve formě dvou armád - 49. a 58.) a ve středních a východních vojenských obvodech (ve kterých se podle dostupných údajů plánuje postavit další tři divize). Aktivně probíhá rovněž přezbrojení letectva, protivzdušné obrany a armádního letectva v regionech „jižně od Moskvy“.

 

Od té doby uplynulo téměř pět let a ruské síly na hranicích s Ukrajinou vzrostly. Svou konfiguraci však nezměnily, soudě podle toho, co Chomčak řekl v parlamentu.

 

Je tedy zřejmé, že ukrajinská ofenzíva na Donbasu v čistě vojenském kontextu nemá smysl. Zatímco se ozbrojené síly Ukrajiny ponoří do těžkých bitev v hustém městském prostředí, budou následovat dva nebo tři údery na sever a na jih. Účelem bude obklíčení ukrajinských sil bojujících na Donbasu a  vstup do jejich týlu.

 

Ale i když ruská armáda nezačne útočit ze samotného ruského území (aby nebojovala otevřeně), v případě ukrajinské ofenzívy může podporovat „republiky“ vstupem z území Rostovské oblasti, což anuluje šance na úspěch akcí ukrajinských ozbrojených sil.

Chomčak z tribuny Rady hovořil o možnosti nasazení ruské skupiny vojsk na nekontrolovaný Donbass během 1–2 dnů.

 

To znamená, že ukrajinské velení si je takové hrozby vědomo.

 

Není tedy náhodou, že Chomčak spojuje samotnou možnost ofenzívy AFU na Donbasu s mnoha riziky, z čehož lze usoudit, že zatím je taková možnost čistě teoretická a spíše hraje roli tlaku na Moskvu - v kontextu zablokování Minsku. Stejně jako pokusy Bankovy najít společný jazyk s novou administrativou ve Spojených státech.

 

Rusko má vlastní „omezení“ vstupu do plnohodnotné války, která v tomto případě může utrpět těžké ztráty a čelit novým, mnohem přísnějším sankcím ze strany Západu.

I když to vše nevylučuje hrozbu, že s narůstajícím rozpadem příměří bude pokračovat zhoršení situace na Donbasu, přitahující stále více sil, což může vést k rozsáhlým bitvám s vážnými ztrátami obou stran, a to i bez významných změn v první linii.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář