Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak Británie plánovala napadnout SSSR po druhé světové válce

3. 11. 2020

Jak Británie plánovala napadnout SSSR po druhé světové válce

V tomto historickém ohlédnutí si připomeneme, že svět byl na pokraji třetí světové války, přičemž se nelze zbavit znepokojivého dojmu, že může jít i o pohled do nepříliš vzdálené budoucnosti.

Ilustrační foto

2. listopadu 2020 - 10:16

 

Americký novinář Michael Peck publikoval rozsáhlý článek v The National Interestu, ve kterém popsal, jak Velká Británie plánovala zaútočit na SSSR po skončení druhé světové války.


Na jaře 1945 požádal Winston Churchill své vojenské vůdce, aby připravili tajný plán. To nebylo nic nového. Superenergetický Churchill vždy přišel s nějakými mazanými a někdy s nějakými bláznivými plány. Chtěl vyvinout postup pro britskou invazi do Sovětského svazu. Na začátku roku 1945 se Amerika zaměřila na dobytí Německa a poté na zničení Japonska. Churchillův pohled však viděl „novou hrozbu“. Rumunsko, Maďarsko a Československo byly pod sovětskou kontrolou. Po nevyhnutelné kapitulaci Německa se obrovské americké síly v Evropě přesunuly k Tichému oceánu. Britští plánovači tak vyvinuli operaci „Nemyslitelné“ („Unthinkable“). Byl to vhodný název pro třetí světovou válku. Co by mohlo být nepředstavitelnějším úkolem, než se pokusit najít způsob, jak Británie, zdevastovaná a vyčerpaná po dvou světových válkách, k porážce Sovětského svazu?

A přesto, i když Velká Británie do roku 1945 ztratila to „velké“, příkaz je příkaz a vojenští plánovači jsou zvyklí reagovat na nejneuvěřitelnější případy. Odvážně se tedy pustili do práce a do roku 1945 vypracovali plán. Ofenzíva měla začít 1. července 1945, aby bylo zajištěno, že operace budou moci být provedeny před příchodem zimního počasí. Předpokládali, že sovětská rozvědka odhalí spojenecké přípravy, a znemožní tak překvapivou ofenzívu ve stylu operace Barbarossa.

Operace „Nemyslitelné“ předpokládala ofenzívu anglo-amerických armád za podpory polského kontingentu (o plánu byli informováni také Kanaďané). Tyto síly měly prorazit přední sovětskou obranu v Německu. Předpokládalo se, že poté budou sovětská vojska soustřeďovat obrněná vozidla podél řek Odry a Nisy, z nichž se stala nová hranice mezi Německem a Polskem. Kolem Štětína chtěli spojenci rozvinout gigantickou tankovou bitvu. Kdyby zvítězili, postoupili by na 250 mil dlouhou linii mezi Gdaňskem a Vratislaví, kde by museli zastavit, aby nevystavili své křídlo protiútoku.

 

Je ironií, že tento plán měl hodně společného s hitlerovskou operací Barbarossa, která také doufala, že rozdrtí sovětské síly poblíž ruských hranic, aby se vyhnula zdlouhavé kampani hluboko uvnitř této obrovské země. Plánovači věřili, že pokud dokážou na podzim roku 1945 zajistit tuto linii z Gdaňska do Vratislavi, mohlo by to Stalina přimět, aby se podřídil. S takovou silou, kterou měli k dispozici, by západní velitelé nebyli schopni udržet svoji linii během zimy 1945-1946 a byli by nuceni buď ustoupit, nebo napadnout východní Polsko a Sovětský svaz. Krok vpřed by nepochybně vedl ke globální katastrofě.

Times: Británie agresivně hledá slabiny Ruska u jejího pobřeží!

Daily Mail: Ve válce s Ruskem hrozí britské armádě porážka!

 

Výsledek, který nikdo nechtěl, byla totální válka proti Moskvě měsíce před svržením první atomové bomby na Japonsko. Když se Německo vzdalo, měly spojenecké síly v Evropě téměř 4 miliony lidí, z nichž většinu tvořili Američané, kteří byli brzy nasazeni v Pacifiku. Rudá armáda čítala téměř 11 milionů lidí a možná až 20 000 tanků a samohybných děl. Spojenci samozřejmě počítali se stejnými výhodami, které jim umožnily porazit nacistické Německo. Na moři měli obrovskou převahu, což znamenalo, že jejich flotila mohla poskytovat obojživelnou podporu v Baltském moři. Sovětské taktické letectvo bylo dvakrát tak velké jako spojenecké taktické letectvo, ale Západ mohl počítat s vycvičenějšími piloty.

Spojenečtí plánovači se však ocitli ve stejné pasti, která zničila Napoleona a Hitlera. Jak můžete přimět Moskvu, aby se vzdala, pokud nechce? Pokud by porážka Rudé armády na německé půdě nestačila, pak jedinou alternativou byl postup na východ do Polska a poté do Ruska. Pokud jde o atomovou bombu, v létě 1945 měly Spojené státy jen dvě a byly určeny pro Japonsko. Do roku 1946 měla Amerika devět bomb. Nehledě na jejich mocnost by se nevyrovnali síle SSSR. Hypnotická je nejen arogance, ale také drzost Británie. Tyto předpoklady, z nichž plán vycházel, byly podpořeny buď zbožným přáním nebo pouhým zoufalstvím ...

 

Británie začala uvažovat o přestavbě německé armády na boj proti Rusům. Jedním z nejkontroverznějších problémů v nemyslitelném plánu bylo použití německých vojsk v spojeneckém táboře. Předpokládalo se, že pro útočné operace lze použít deset německých divizí. Přezbrojení bývalých nacistů však blednou ve srovnání s absolutním jádrem operace „Nemyslitelné“, kterou bylo, že se Spojené státy připojí k Británii při útoku na Sovětský svaz.

Vojenští nadšenci rádi diskutují o tom, jak by skončila válka mezi západními spojenci a SSSR. Nadšenci hovoří o výhodách tanků Sherman proti tankům T-34 nebo P-51 proti stíhačům Jak. To vše je velmi zajímavé a téměř úplně zbytečné.

Základní fakt války, která by svět vtáhla do třetí světové války, je následující. Operace „Nemyslitelné“ by zatáhla demokracie Velké Británie a Spojených států do války se Sovětským svazem. Místo relativně nekrvavé vzdušné a námořní války, kterou Angloameričané preferovali a stále preferují, by byli uvězněni v pozemní válce s největší pozemskou mocí na světě, v obrovských chladných pláních a močálech východní Evropy.

(kou, prvnizpravy.cz, nationalinterest.org, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář