Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaderná Austrálie a cena spojenectví Anglosasů

21. 9. 2021

Jaderná Austrálie a cena spojenectví Anglosasů

Anton Kaněvskij

18. září 2021

Fragmentace kolektivního Západu

 

Austrálie má 25 milionů obyvatel a je na samém konci světa. Ve světové politice ani ve světových zprávách nebývá příliš uváděna. Dokonce si ani Biden nemohl vzpomenout při vystoupení ohledně společného prohlášení USA, Británie a Austrálie o vytvoření nového svazku tří zemí na jméno australského předsedy vlády Morrisona a nazval jej „hochem ze země opačného konce světa“.

 

Dne 16. září přinesly informační kanály zprávu o tom, že australské námořnictvo dostane nejméně 8 atomových ponorek vystavěných v loděnicích v Adelaide, což Austrálii zajistí „bezprecedentní vojenský potenciál a vyžádá si významné zvýšení rozpočtových výdajů na obranu“. Nové ponorky budou stát 90 miliard australských dolarů (65,9 miliard amerických dolarů). Osm jaderných ponorek je přibližně tolik, kolik mají dohromady vojenská námořnictva Francie a Británie. Třeba Indie má dosud jen dvě atomové ponorky, z čehož jedna (Nerpa) je pronajatá z Ruska na 10 let. Pět ponorek je ve výstavbě nebo se výstavba plánuje.

 

USA a Británie pomohou Austrálii zajistit jaderné válečné námořnictvo v rámci třístranné dohody AUKUS. Podle australského ministerského předsedy je toto partnerství „největší iniciativou v otázkách bezpečnosti“ od roku 1951, kdy byl vytvořen vojenský svazek Austrálie, USA a Nového Zélandu ANZUS. „Jak je známo, je jedinou zemí, se kterou USA tradičně sdílejí technologie jaderných silových zařízení tohoto druhu, Británie. Tato dohoda má kořeny v roce 1958. Austrálii k tomuto partnerství připojujeme,“ uvedl Morrison.

 

Přišlo ve známost, že dohoda předpokládá vytvoření základen amerického letectva a námořnictva v Austrálii, a to vše je zaměřeno proti Číně. Bidenova administrativa určuje jako hlavní zahraničně politický úkol USA postavit se proti čínské moci.

 

Všechny tři spojenecké země jsou anglosaské. Austrálie je nezávislým státem dlouho, ale má zvláštní vazbu na bývalou metropoli, vždyť její hlavou je britská královna. Ta pověřuje výkonem své funkce generálního guvernéra, navrženého místními politiky.

 

Británie udržuje značný vliv na své bývalé „bílé“ kolonie. Aktivně pracuje sdružení zpravodajství anglicky mluvících zemí Five Eyes, kam vedle USA, Británie a Austrálie patří i Kanada a Nový Zéland. Všechny byly účastny na vojenských kampaních v posledních dvaceti letech (Irák, Afghánistán). Canberra podporuje všechny protičínské demarše Washingtonu, na oplátku zavedla Čína sankce proti australskému hospodářství.

 

V zemi jsou silné protimonarchistické nálady. V roce 1999 zde proběhlo referendum, kdy se 45 procent obyvatel vyjádřilo pro republikovou formu vlády a za rozrušení posledních ústavních vazeb na Británii.

 

Vytvoření „svazu Anglosasů“ mluví o tom, že se Západ tříští a že se zájmy různých západních mocností budou stále méně shodovat s globálními zájmy USA.

Další projev nové tendence: současně s vyhlášením AUKUS zrušila Austrálie smlouvu s Francií na stavbu atomových ponorek. V roce 2016 byla uzavřena s Francií smlouva na stavbu 12 dieselových ponorek za 40 miliard USD, ale ta byla zrušena.

 

Francie zareagovala ihned. Francouzský ministr zahraničí Le Drian řekl: „Je to skutečná rána do zad. Navázali jsme s Austrálií vztah důvěry a ten byl zničen. Dnes jsem rozhněvaný s velkým pocitem hořkosti ohledně zničení kontraktu. Tak nepostupují spojenci.“ Příští den Francie odvolala své velvyslance z Washingtonu i z Canberry, to znamená, že došlo k jedné z nejtvrdších demarší.

 

Následovalo pokračování fragmentace kolektivního Západu: Za několik hodin po vyhlášení AUKUS požadovala předsedkyně Evropské komise von der Leyenová urychlení rozvoje evropské obranné unie. Podtrhla, že v unii musí být dostatečná vůle používat vojenské nástroje v mezinárodních záležitostech bez pomoci USA a NATO.

 

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz