Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablko nepadá daleko od stromu. Brzezinského syn navrhuje zasadit Rusku varovný úder

9. 12. 2021

Jablko nepadá daleko od stromu. Brzezinského syn navrhuje zasadit Rusku varovný úder

8. 12. 2021 Janinna  

Pro Ukrajinu se vyvinula extrémně nebezpečná situace vzhledem k ruským jednotkám umístěným na její hranici, a proto by euroatlantické společenství mělo přijmout rozhodná opatření.

V internetové diskusi na kanálu «Open Ukraine» to prohlásil náměstek ministra obrany USA v letech 2001-2005 Jan Brzezinski, syn jednoho z předních ideologů americké zahraniční politiky Zbigniewa Brzezinského.

„Je tu velmi nebezpečná krize. Putin nashromáždil u ukrajinských hranic obrovskou armádu.  Mezinárodní společenství musí přejít od rétoriky k praktickým činům. Rusko má útočnou sílu více než 100 000 vojáků a techniky – tanky, vojsko, dělostřelectvo, rakety, lodě a další síly, které poskytují příležitost k rychlému úderu,“ řekl Brzezinski.

Připomněl bleskové tažení Ruska na Krymu v roce 2014 a něco podobného nevylučuje ani dnes.

„A bezpečnost a územní celistvost Ukrajiny a vlastně i důvěra v transatlantické společenství může být narušena. Potřebujeme komplexní přístup a reakci, abychom zadrželi Rusko a připravili se na sankce, pokud dojde k agresi. Je zapotřebí silný balík sankcí proti Rusku,“ řekl bývalý úředník.

Navrhuje konkretizovat případné sankce, zejména odříznout Ruskou federaci od mezinárodních platebních systémů, znemožnit export energetických zdrojů a získávání úvěrů.

„Dokonce i nyní můžeme přijmout určitá ekonomická opatření. Řekněme odložit určité platby za plyn a ropu. Nebo na několik dní odpojit Rusko v rámci preventivního úderu od společnosti SWIFT Měli bychom také zvážit vojenské kroky, které ukazují vážnost záměrů Západu zvýšit ekonomické sankce. Je nutné přesunout další síly a prostředky do Rumunska, Polska a poskytnout Ukrajině smrtící obranné zbraně,“ dodal Brzezinski.

pokec24.cz