Jdi na obsah Jdi na menu
 


J. Paroubek na demonstraci Nespokojených

1. 3. 2023

J. Paroubek na demonstraci Nespokojených

 

1.3.2023 11:16

 

V úterý se v Praze na Malostranském náměstí, poblíž Poslanecké sněmovny, uskutečnila demonstrace občanů nespokojených se současným vývojem společnosti a zejména asociálními kroky koaliční vlády. Termínově byla akce organizována v návaznosti na snahu vlády P. Fialy prosadit ve sněmovně zlodějské snížení zákonné valorizace důchodů. Konala se také v jednotkách dnů od vzniku spolku Nespokojení, ve kterém spojují síly lidé levicové orientace. Zúčastnilo se jí asi 350 – 400 občanů. Mnoho z nich podepsalo na místě petici Nespokojených, řada si odnesla podpisové archy k vlastnímu sběru podpisů. O petici si můžete přečíst v článku „Braňme naše seniory! Podepisujte petici“. Hlavním mluvčím na demonstraci byl bývalý premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Jeho vystoupení přinášíme v plném znění.

 

Vystoupení Jiřího Paroubka na demonstraci 28. února

 

Nejvýznamnější otázkou, která dnes hýbe celou českou společností, je snaha vlády o zmrzačení valorizačního vzorce, podle kterého má být v červnu upravena výše důchodů podle inflace. A aby toho nebylo málo, dnešní třicátníci se mohou těšit, že z iniciativy této vlády půjdou do penze v 68 letech. To je nápad vlády přímo z dílny Jaroslava Haška.

 

Zatím byl důchodcům pokrýván inflační nárůst cen zboží a služeb vcelku rozumně podle vzorce, který přijala ještě předchozí vláda z iniciativy Jany Maláčové a Andreje Babiše. Současná vláda ale chce důchodce, jak to říct slušně, prostě okrást. Od všech tzv. ekonomů, kteří ovšem mají vesměs blízko k vládnímu táboru, jsme se dozvídali, že po novém roce nám klesne inflace. No, inflace ale neklesá. Za leden je na 19%. A vypadá to, že ve dvou letech, tedy v tom minulém a v tomto roce můžeme očekávat pokles reálné průměrné mzdy zaměstnanců v souhrnu nejméně o 25%. A také pokles reálných důchodů.

 

Důchodci, kteří v průměru měli dostat v červnu navýšení o více než 1700 korun měsíčně, budou muset oželet v průměru 1000 korun měsíčně. A co na to vláda? Ta je iniciátorem této loupeže za bílého dne. Prý na to nemáme ve státním rozpočtu těch potřebných 19 miliard korun. Ale tatáž vláda se vzdala 15 či 17 miliard korun daňového výnosu z EET. Prý to před volbami strany, které složily Fialovu vládu, slíbily svým voličům.

 

V žádném případě však tyto strany před volbami neslíbily, že chtějí okrást jinou skupinu voličů – důchodce – a přece to dělají. Na podporu vládního záměru, který jde dnes do poslanecké sněmovny, se staví někteří provládní ekonomové. Členka bankovní rady ČNB, Zamrazilová, říká, že prý na navýšení důchodů nemáme. Ale už nám neříká, že vláda sice nechce dávat peníze 2,4 milionu důchodců, ale za to má zálusk na nákup 24 amerických stíhaček F-35, což si vyžádá částku až 120 miliard korun. Samozřejmě, že rozhodnutí o tomto nákupu bylo provedeno bez výběrového řízení. Bez výběrového řízení chce také vláda uskutečnit nákupy 50 německých tanků Leopard za dalších 20 miliard korun. A ve hře jsou ještě švédské obrněné transportéry, prý za 50 miliard korun. Rovněž bez výběrového řízení, jak jinak. To už ale páchne veřejnými stvrzenkami na peníze zbrojařských firem.

 

A vláda chce nakoupit ještě mnoho dalšího zbrojního šrotu. Vláda chce z roku na rok navýšit rozpočet ministerstva obrany pro příští rok o nejméně 30 a možná 40 miliard korun (letos je rozpočet cca 120 mld., napřesrok cca 155-160 mld.). A vzpomeňte si na mě za několik měsíců, že vláda z rozpočtu na obranu v roce příštím ve výši nejméně 155 miliard korun, bude chtít v následujících letech ještě další navýšení. Prostě přispět k závodům ve zbrojení. Navýšení tak, jako o tom mluví Baltské státy, tedy silně proamerické křídlo v rámci NATO a EU, by bylo značkou „splníme každé vaše přání“ pro vojenskoprůmyslový komplex zejména USA. Zvýšení zbrojních výdajů ze 2% na 3% HDP by znamenalo další nárůst výdajů na zbrojení o dalších cca 75 miliard korun. Na zbrojení tedy peníze jsou.

 

Ale na důchody, na jejich zvýšení, peněz není. Proč? Důchodci se prostě nebrání, nestávkují, nedemonstrují. Takže vláda došla k názoru, že pokud je oškube, nebudou se bránit ani tentokrát, jen si dál utáhnou řemeny u kalhot.

 

Vláda se raději stará o válku na Ukrajině. I když 90% českého obyvatelstva si nepřeje jiné rozuzlení konfliktu na Ukrajině, nežli diplomatické řešení. A 58% našich spoluobčanů si myslí, že se nemá navyšovat vojenská pomoc Ukrajině. Zkrátka, že eskalace konfliktu nikomu neprospěje, ani Ukrajincům, ani Rusům, ani celé Evropě a nám, Čechům

 

Jak už jsem řekl - vláda se bohužel stará víc o válku na Ukrajině, než o zájmy vlastního obyvatelstva. Podle všeho zde máme tři čtvrtě milionu uprchlíků z Ukrajiny. Jistě nikdo z nás není proti pomoci lidem v nouzi. Ale to, že tady jsou, jen prohlubuje např. bytovou krizi, nedostatek bytů. A vláda přitom ani náznakem neříká, jak chce tuto věc řešit.

 

Vzpomínám si, jak před necelým rokem ministr pro místní rozvoj nahlas fantazíroval, blouznil, že prý se budou stavět desítky tisíc nových bytů pro Ukrajince i pro potřebné české občany. Za tu dobu v té věci nepokročil ani trochu, ani o milimetr.

 

To řešení hospodářské krize, ve které se dnes nalézáme v situaci, kdy dochází i k poklesu českého hospodářství, je především konec války na Ukrajině.

 

Ti, kdo podporují návrh vlády na okradení důchodců, argumentují zhoršováním demografické struktury české společnosti během posledních 10 – 20 let. Jen tak mimochodem, tato vláda si může přičíst na svůj vrub dramatický pokles porodnosti, ke kterému dochází počínaje loňským rokem. Proč tomu tak asi je? Mladí lidé cítí nejistotu, nemají byty, klesá jejich životní úroveň. Prostě je to opak toho, co je potřeba, aby mladí lidé měli děti. Pokud někdo z vládních činitelů má ještě vůbec odvahu hovořit o propopulačních opatřeních, je to tedy úplný výsměch toho, co vláda ve skutečnosti dělá.

 

Zamýšlené zrušení výchovného je jedním z takových opatření, které působí protipopulačně. Kromě toho, moderní hospodářství, tažené zaváděním větší automatizace, robotizace, digitalizace bude spořit pracovní síly. Jinak řečeno, pokles počtu produktivních pracovních sil i při růstu počtu důchodců nemusí být vůbec faktorem, který způsobuje hospodářské problémy státu, problémy v důchodech.

 

Prostě řečeno, vláda je neschopná, kašle na lidi a je jí úplně jedno, kam až se propadne životní úroveň lidí. Poslouchá, co se jí řekne v Bruselu a ve Washingtonu. Za normálních okolností by taková vláda – nejhorší od roku 1945 – musela podat demisi. Dříve nebo později se to ale stane.

 

Jiří Paroubek

Vaše věc.info