Jdi na obsah Jdi na menu
 


Itálie vidí, co je to ta evropská „solidarita“

19. 3. 2020

Itálie vidí, co je to ta evropská „solidarita“

15.3.2020 VSa Trendy       

 

Italské úřady žádaly o pomoc EU. Místo toho přišlo z Číny 31 tun lékařského materiálu a lékařský tým. To jenom zvýraznilo absenci pomoci EU, konstatují noviny Financial Times.

 

Německo zablokovalo vývoz lékařského materiálu do Říma. Prohlášení guvernérky ECB otřáslo trhy. Informovaly o tom noviny Financial Times.

 

Itálie čelí kvůli epidemii koronaviru extrémně těžké situaci. Vzhledem k podmínkám v zemi jsou lékaři vyzváni, aby pomáhali těm, kteří mají největší šanci se z nákazy zotavit. Italské úřady požádaly o pomoc – a jakou dostaly reakci?

 

Reakce skutečně přišla. Ze Šanghaje. Z Číny do Itálie přišlo 31 tun dodávek lékařského materiálu a také tým lékařů na pomoc. Pomoc z Číny jen zvýraznila absenci pomoci z Evropské unie, uvádí noviny.

 

Ke všemu ještě nešťastná prohlášení guvernérky ECB Christine Lagardeové vypadala, jako kdyby již nebylo úkolem ECB udržet Itálii v eurozóně.

 

Itálie požádala o dodávky lékařského materiálu v rámci speciálního krizového mechanismu. Nikdo nereagoval a Německo navíc zablokovalo export. Německo pak pravidla poněkud uvolnilo, jenže to zase Rakousko uzavřelo hranice.

 

V Itálii se tím posiluje povědomí, že byla dalšími evropskými zeměmi opuštěna. Tato povědomí se váže počínaje ekonomickou situací v eurozóně, kdy Itálie neroste dvacet let, přes migrantskou krizi a nyní až ke krizi způsobenou pandemií koronaviru.

 

Není divu, že z takové situace profituje především Matteo Salvini.

 

Je to pořád dokola, říkají politologové. Italové jsou v těžkých chvílích ponecháni na pospas. Politické důsledky tohoto budou obrovské.

 

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se snažila svým prohlášením uklidnit Italy, ale pak přišla studená sprcha v podobě výroku Lagardeové (o kterém jsme podrobně informovali). Salvini na to řekl, že Itálie žádala o pomoc, a místo toho dostala pořádnou facku.

 

Za výrok Lagardeovou kritizovala i představitelka strany Bratři Itálie (která je součástí pravicové koalice). Výrok vedl k propadu burzy. To, že Lagardeovou pochválil guvernér německé Bundesbanky Jens Weidmann, ji rozhodně v očích Italů nepomohlo.

 

K tomu, aby se zabránilo katastrofě, citují noviny Kennetha Wattreta, ekonoma z IHS Markit, bude Itálie potřebovat buď bailout, tedy záchranu, nebo monetizaci dluhu. Itálie se znovu ocitá v centru krize.

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor -Dipartimento Protezione Civile – https://www.flickr.com/photos/141202146@N02/49651485107/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87995696

Casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář