Jdi na obsah Jdi na menu
 


ICC by měl vést Izrael k odpovědnosti, vyzývá alžírský prezident

8. 11. 2023

ICC by měl vést Izrael k odpovědnosti, vyzývá alžírský prezident

8.11.2023 13:30

Alžírský prezident Abd al-Majid Tabbun vyzval Mezinárodní trestní tribunál (ICC), aby podnikl kroky k tomu, aby Izrael pohnal k odpovědnosti za zločiny, které páchá na Palestincích v Gaze. Informuje o tom portál Middle East Monitor.

Prezident Tabbun vyjádřil své znepokojení nad stavem spravedlnosti ve světě a právy utlačovaných národů se zvláštním zřetelem na palestinský lid. Uvedl, že v okupované Palestině se všechny lidské, morální, náboženské a právní normy a hodnoty zhroutily v důsledku brutálních akcí provedených okupačními silami. "Svět je svědkem těchto zvěrstev každý den, a přesto je po celém světě hrozné ticho," řekl prezident Alžírska.

Dochází prý k nespravedlivému a tvrdému obléhání, které porušuje principy mezinárodního humanitárního práva, a přesto svědomí světa zůstává těmito masakry a obléháním nepohnuto. Prezident Tabbun klade otázku: „Kde je lidstvo?” A kde je globální svědomí, které se vytratilo v souvislosti s pácháním genocidy, připojuje další otázku.

Alžírsko Izrael, s nímž nemá žádné vztahy, jednoznačně odsuzuje. Před několika dny alžírský parlament schválil rezoluci, která prezidentovi umožňuje vstoupit s Izraelem do války.

Připomeňme, že v loňském roce Mezinárodní trestní tribunál zahájil stíhání ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské zmocněnkyně pro práva dětí Marije Lvovové-Bělovové a na oba vydal mezinárodní zatykač. Mají být odpovědní za údajné deportace ukrajinských dětí do Ruska.

Jan Urbach

vasevec.cz