Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrůzy páchané na Srbech. Před 18 lety Kosovem tekla krev

17. 3. 2022

Hrůzy páchané na Srbech. Před 18 lety Kosovem tekla krev

scipio  

17.03.2022 18:56

Desítky mrtvých Srbů, kolem 1000 vypálených a zničených domů i bytů, zbořené a vypálené kláštery staré okolo šest staletí, desítky kostelů, skoro tisícovka raněných a přes čtyři tisíce vyhnaných lidí. Taková je bilance etnické čistky na Kosovu a Metohiji, které se dopustili tamní kosovští Albánci přesně před 18 lety. Pogrom ze 17. března 2004 proběhl pod “dohledem” mezinárodních mírových sil, které všemu přihlížely a nezasáhly.

Foto: Facebook M. Djurdjevic Popisek: Ničení křesťanských chrámů v Kosovu ze strany albánských teroristů

17. březen je do srbské historie zapsán černým písmem. Toho dne v roce 2004 začal třídenní brutální pogrom a cílem etnicky dočistit území Kosova a Metohije od srbského obyvatelstva. To se Albáncům v podstatě povedlo, protože s výjimkou čistě srbského severu Kosova zůstaly na zbytku území jen mizivé počty Srbů v malých odříznutých enklávách.

Tou dobu v půlce března 2004 to bylo necelých pět let od tříměsíčního bombardování Srbska ze strany NATO. Na území jižní srbské autonomní oblasti Kosovo a Metohije působily jednotky KFOR a UNMIK (mise OSN v Kosovu, pozn. red.). 

Nikoho by proto tenkrát nenapadlo, že může dojít k organizované etnické čistce v situaci, kdy prakticky na každém rohu pokojné soužití “střežily” mezinárodní vojenské síly. Nejenže k násilí došlo, ale vyhánění srbští obyvatelé v těchto mírových jednotkách nenašly žádné zastání, vojáci KFOR ani jednou nevystřelili, dle tehdejších svědectví k tomu prý neměli mandát

Mnohá západní média tehdy o událostech buď nepsala vůbec, anebo je označila termínem “neklid v Kosovu”. Během tohoto “neklidu” přišlo o život zhruba 30 lidí a tisíc jich bylo zraněno, z čehož bylo zhruba 60 příslušníků jednotek KFOR a 65 policistů jednotek UNMIK.

Během tohoto “neklidu” kosovsko-albánští extremisté, kterých se po celém Kosovu pogromu účastnilo na 60 tisíc, zničili v historických pravoslavných chrámech okolo 10 tisíc vzácných fresek a vyhnali z domovů čtyři tisíce Srbů. Domy buď zbořili, vypálili, anebo je obsadili a nastěhovali se do nich sami agresoři. Během tohoto “neklidu” bylo zapáleno i 72 vozidel mezinárodních sil. Alianční jednotky KFOR v té době na Kosovu a Metohiji působili v počtu 19 tisíc vojáků.

Mezi zničenými památkami byli i srbský pravoslavný klášter Devič postavený kolem roku 1434, který albánští extremisté vypálili. Dánští vojáci KFOR tehdy pouze evakuovali osazenstvo dámského kláštera, ale dál ho nehlídali. Středověká památka lehla popelem a nikoli poprvé. O pět let dříve, během války v roce 1999 byl Devič Albánci vydrancován a znesvěcen. Dnes je hlídán kosovskou policií, která tuto úlohu v roce 2012 převzala od KFORu.

Podobný osud stihl i další středověkou duchovní památku, klášter svatých Archandělů u Prizrenu. Ten byl zbudován mezi lety 1343 – 1352 jako pohřební chrám cara Dušana Silného (současníka Karla IV.). Klášter, který byl považován za vrchol srbské sakrální architektury, albánští teroristé vypálili v roce 1999 (kdy jednomu z mnichů usekli hlavu) a znovu za březnového pogromu 2004. Vůbec poprvé ale klášter trpěl v roce 1455 poté, co Turci obsadili nedaleké město Prizren. Osmanští vojáci klášter vyplenili a zbylé ruiny byly o sto let později rozebrány jako stavební materiál pro novou mešitu v centru historického města Prizren. Již několikátá obnova kláštera svatých Archandělů začala v roce 2007 s odhadovanými náklady 9 milionů eur. Dokončena ještě zdaleka nebyla.

pokec24.cz