Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrozí zastavení dodávek přes klíčový plynovod z Ruska na Balkán

30. 9. 2022

Hrozí zastavení dodávek přes klíčový plynovod z Ruska na Balkán

dnes 12:11 • Aktualizováno 12:17, 30.9.2022

Petr Jemelka

 

Provozovatel plynovodu TurkStream spadající pod ruský Gazprom upozornil, že kvůli sankcím Evropské unie mu byla odebrána licence, což mu brání v provádění údržby a opravy. Hrozí tak odstávka, která může dále prohloubit evropskou energetickou krizi. Firma nicméně uklidňuje, že prozatím jsou dodávky zajištěny. Otázkou je, kdy přijde nečekaná nebo „nečekaná“ porucha.

Foto: Profimedia.cz

Plynovody z Ruska do Evropy. TurkStream je vyznačen žlutě.

Článek

TurkStream, který vede přes Turecko, může přepravit 31,5 miliardy kubíků plynu ročně. Polovina kapacity je určena pro Turecko, druhá pro Balkán a Evropu. Největšími odběrateli na starém kontinentu jsou Srbsko a Maďarsko.

Web Rádia Svobodná Evropa ve čtvrtek napsal, že získal písemné pokyny zaslané ředitelem plynárenské společnosti South Stream Transport B.V. Olegem Aksjutinem oblastním manažerům. Vyzývá je, aby zastavili veškerou údržbu klíčového TurkStreamu, protože licence pro dceřinou firmu Gazpromu registrovanou v Nizozemsku je k 17. září odebrána nizozemskými úřady.

„Zastavte realizaci veškerých zakázek souvisejících s údržbou a technickou podporou plynovodu včetně montáží, testování a oprav,“ vyzval ředitel plynárenské společnosti své podřízené. Pokračovat mají jen činnosti, které zamezí poškození životního prostředí.

Proč by mělo stát za poškozením Nord Streamu Rusko? Chce Evropu znejistit, míní expert

 

Vedoucí kontraktů společnosti provozující Turkstream Dejan Kalajdžiev v dalším dopise, který má Svobodná Evropa rovněž k dispozici, informuje zaměstnance o zastavení dodávek náhradních dílů k 16. září.

Firma South Stream Transport, která je dceřinou firmou ruského plynárenského gigantu Gazprom v Nizozemsku už údajně o prodloužení licence k opravám a údržbě TurkStreamu požádala, výsledek řízení však zatím nemá. Ujišťuje však, že dodávky plynu prozatím nejsou ohroženy.

Turecké ani nizozemské úřady na dotazy Svobodné Evropy zatím nereagovaly.

Tomu, že jsou zmínění dopisy pravé, nasvědčuje to, že o nich, byť s odkazem na Svobodnou Evropu, informoval i ruský server RT.com, který funguje jako hlásná trouba Kremlu.

Foto: Profimedia.cz

Plynovody z Ruska do Evropy. TurkStream je vyznačen žlutě.

 https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-provozovatel-klicoveho-plynovodu-z-ruska-na-balkan-zastavuje-udrzbu-40410219#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest204_anketa_k_prihlaseni_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz