Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrozba pro Západ. Smrtící vojenská aliance Ruska s Čínou může ukončit postavení Ameriky jako přední světové supervelmoci

29. 11. 2021

Hrozba pro Západ. Smrtící vojenská aliance Ruska s Čínou může ukončit postavení Ameriky jako přední světové supervelmoci

29. 11. 2021       

 

Vojenská spolupráce mezi Ruskem a Čínou by se mohla pro Západ ukázat jako katastrofa. Uvedla to expertka na Rusko Isabel Sawkinsová, píše The Sun.

 

„Spolupráce mezi Čínou a Ruskem a společný zájem, který je spojuje ohledně akcí Západu, je skutečně děsivá vyhlídka,“ řekl expert.

 

Strach nahání rozsah síly Ruska a Číny a ekonomická síla ČLR. Sawkinsová poznamenala, že Moskva a Peking posilují spolupráci během cvičení vedených Spojenými státy poblíž ruských hranic.

 

„Pokud se Rusko a Čína sjednotí, budou chtít ovládnout Ameriku několika způsoby,“ řekla.

 

Spojení Pekingu a Moskvy ohrožuje nejen Spojené státy, protože Spojené státy nebudou schopny bojovat proti Číně a Rusku samy, budou potřebovat pomoc EU.

 

Mark Hodge

 

„Smrtící“ aliance RUSKA a Číny by fakticky ukončila postavení Spojených států jako přední světové supervelmoci, tvrdí expert.

 

Moskva v úterý uvedla, že zintenzívnila vojenskou „spolupráci“ s Pekingem ve světle údajných hrozeb ze strany Washingtonu, včetně amerických jaderných bombardérů létajících poblíž ruských hranic.

 

Napětí mezi Západem a Ruskem je na bodu varu kvůli pokračujícímu konfliktu na Ukrajině a migrační krizi v Bělorusku.

 

Isabel Sawkinsová, výzkumná pracovnice ze Společnosti Henryho Jacksona specializující se na Rusko, řekla The Sun Online, že spojení Ruska a Číny by mohlo být pro západní mocnosti „potenciálně katastrofální“.

 

„Znamenalo by to, že postavení Ameriky ve světě bude naprosto rozbité na kusy“.

„Pokud bude Rusko a Čína spolupracovat, USA propadnou naprosté panice“.

„To je opravdu děsivá vyhlídka.“

 

V srpnu se Moskva a Peking zúčastnily společných válečných her a podepsaly takzvaný „bratrský“ pakt „zakládající partnerské vztahy“.

 

Tento týden, ve světle amerických cvičení údajně 20 km od ruských hranic, ministr obrany Kremlu Sergej Šojgu odhalil, že dvě autoritářské mocnosti posílily své vojenské spojenectví.

 

Řekl: „V tomto kontextu se rusko-čínská koordinace stává stabilizujícím faktorem ve světových záležitostech.“

 

Obě země se během videohovoru dohodly na posílení spolupráce mezi svými ozbrojenými silami, pokud jde o strategická cvičení a společné hlídky, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

 

Sawkinsová uvedla, že pokud se vojenské partnerství rozvine, bude to pro Západ „děsivé“.

 

„Nemyslí si, že si Amerika zaslouží být globálním hráčem v čele všeho“.

 

„Bidenova administrativa – její pověst byla pošramocena tím, co se stalo v Afghánistánu, a to vedlo k tomu, že mnoho lidí zpochybňuje důvěryhodnost USA, pokud jde o vojenské intervence a aktivity v zahraničí.“

 

O důsledcích pro Evropu a Británii řekla:

 

„Pro Spojené království je to děsivé, protože jsme výrazně blíže k hranici s Ruskem než USA“.

„Jsme velmi, velmi blízko k Moskvě.“

 

https://www.thesun.co.uk/news/16850662/russia-china-alliance-military/