Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlava irácké vlády přechází od slov k činům

29. 7. 2020

Hlava irácké vlády přechází od slov k činům

Anton Veselov

19. července 2020

Šéf irácké vlády Mustafa al-Kázimí představil své rozhodnutí dostat zemi z mrtvého bodu. První z kroků, které učinil, bylo výjezdní zasedání ministrů 15. července v Basře. Místo bylo příznačné, protože rok před tím v dubnu jednohlasně odhlasovala oblastní rada Basry oficiální žádost o „podporu vůle lidu“. Odpověď nedostali a na jihu byly opět slyšet hlasy na podporu autonomie odůvodněné tím, že se nic nezměnilo ohledně chudoby nejbohatší provincie.

Al-Kázimí moc dobře chápe, že poskytnutí autonomie Jihu je skokem k decentralizaci a v konečném výsledku k rozpadu státu. To není možno připustit. Tvrdá, ale nezbytná opatření k zavedení pořádku na hraničních přechodech a povolených bodech jsou na místě. Po příjezdu do přístavu Umm Kasr zbavil osm vysokých úředníků čtyř celních úřadů funkcí, prakticky šlo o celé vedení celní služby. Na všech celních úřadech bude zaveden elektronický systém zacházení s dokumenty a každý z pracovníků bude pod kontrolou. Posílí se ochrana celníků, objekty budou chráněny speciálními útvary, aby nemohly do chráněného území pronikat cizí osoby. Tyto síly jsou oprávněny používat zbraně.

Ve věci životních podmínek nařídil předseda vlády guvernérovi Basry, aby urychlil přidělení nových pozemků obyvatelům provincie. Zároveň bylo zakázáno členům stranických a kmenových skupin nosit zbraň. Veškeré dřívější snahy zakázat zbraně místním obyvatelům, vykoupit je nebo zabavit, se minuly účinkem. Znamená to, že Irák čekají nové ozbrojené střety. Politické strany nebo členové kmenů nepřemýšlejí o původu zbraní a řeší s nimi své záležitosti i nepříliš zásadního charakteru.

Pro Irák je jedním z hlavních cílů bezpečnost. Situace zůstává neklidná i přesto, že koncem roku 2017 oznámila vláda země vítězství nad Islámským státem. Opakovaná aktivita „spících buněk“ teroristů v jednotlivých oblastech sílí natolik, že vláda musí provádět vojenské operace k vyčištění území.

Dne 11. července byla zahájena čtvrtá fáze operace „Hrdinové Iráku“, a to v pohraniční provincii Dijála. Předcházely ji operace ve třech jiných provinciích. O rozsahu akce svědčí zapojení mechanizovaných a obrněných jednotek pozemních vojsk, útočných vrtulníků amerického letectva, sil ministerstva vnitra, „lidových milicí“ do bojů. A zapojila se dokonce i bojová letadla leteckých sil USA a jejich spojenců z „mezinárodní koalice“.

Bojovníci, kteří se staví proti přítomnosti USA v Iráku, se po ostrých vystoupeních premiéra dávají postupně dohromady. Zastavilo se ostřelování velvyslanectví USA v Bagdádu a hlavním terčem jsou komunikace pro týlové zabezpečení ozbrojených sil USA. Dne 12. července byla v provincii Wásit napadena kolona zásobující americkou vojenskou základnu. Auta patřila dodavatelské organizaci a řidiči byli Iráčané. Útočníci nechali řidiče na pokoji, ale spálili veškerou techniku, tři kamiony a jeden těžkotonážní automobil. Za tři dny nato byla zničena další kolona s nákladem pro americké vojáky. K odpovědnosti se přihlásila málo známá organizace „islámského odporu“, která pohrozila, že bude bojovat, „dokud okupanti neopustí zemi“.

V Iráku se dvakrát v roce udělují vojenské hodnosti, v lednu a v červenci při příležitosti Dne armády. Letos dostala vojenské hodnosti velká skupina důstojníků a nejvyšší hodnost generálplukovník obdrželi nový náčelník generálního štábu  Abdul Amir Yarallah a nový velitel protiteroristických sil Abdul Wahab al-Saadi. Slavnost byla zastíněna teroristickým útokem 17. července na severu provincie Bagdád ve městě Tarmija, kdy byl zastřelen generál Ali Hamid al-Khazraji. Měla to být odpověď Islámského státu na likvidaci vysoce postaveného militanta Omala Šalal al-Obeida. Nad IS v Iráku dosud nebylo dosaženo úplné vítězství.

Na snahu opozice povolat premiéra do parlamentu kvůli situaci s koronavirem irácká vláda odpověděla, že letiště budou opět fungovat od 23. července. Ministerstvo zdravotnictví země oznámilo, že na virus bylo pozitivně testováno 86 148 osob, 58 492 se uzdravilo a 3616 zemřelo.

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář