Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historická odpovědnost - Německá kapitánka Sea-Watch 3 promluvila o nutnosti přepraveni půl milionu migrantů do Evropy

15. 7. 2019

© REUTERS / Guglielmo Mangiapane

17:02 15.07.2019 (aktualizováno 17:13 15.07.2019)  

 

Kapitánka německé lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová, která je v Itálii vyšetřovaná za porušení zákazu vplutí do místních vod s africkými migranty, poskytla rozhovor bulvárnímu deníku Bild, ve kterém se vyjádřila k tématům migrace a změny klimatu.

 

Podle německé kapitánky musí Evropa pomoct půl milionům lidí v Libyi a okamžitě je dostat do bezpečné země.

 

„Slyšíme o půl milionu lidí, kteří jsou v moci převáděčů či v uprchlických táborech. Musíme je odtamtud dostat,“ řekla německému deníku Racketeová. „Musíme jim okamžitě pomoci v bezpečném přeplutí do Evropy," dodala.

 

Proč má Evropa povinnost pomoci migrantům?

 

Blokáda musí skončit: Německo chce vytvořit koalici ochotných, která by si rozdělovala migranty

Bulvárnímu listu Bild Racketeová zdůraznila, že Evropa má vůči Africe kvůli koloniální minulosti historickou odpovědnost.

 

„Německo a další evropské státy mají historickou odpovědnost za situaci v Africe od koloniálních dob. Dnešní mocenské vztahy jsou určeny Evropou. Evropa využívá Afriku a tato spirála vede k útěku. Proto je tu historická odpovědnost přijmout uprchlíky, kteří nemohou dál žít ve svých zemích kvůli změně klimatu. Téma útěku před klimatem je už dnes velké. Zvlášť špatné je to v Bangladéši, ale taky v Pacifiku, kde hrozí ostrovům zatopení,” řekla kapitánka.

 

Dodala také, že nevidí žádný problém v počtech migrantů v Evropě.

 

„Debata o počtech uprchlíků v Evropě je trochu absurdní – počet lidí, které máme přijmout, je pořád nízký ve srovnání s Libanonem, Jordánskem nebo některými africkými zeměmi. Někdo by to měl lépe vysvětlit a nenechávat toto téma pravicovým populistickým stranám,“ uvedla Racketeová.

 

Situace v libyjských uprchlických táborech

 

V libyjských uprchlických táborech s těmi v nacistických koncentračních táborech. Libyjská pobřežní stráž se podle ní také podílí na obchodování s lidmi.

 

Toto potvrzují zástupci Organizace spojených národů, kteří přišli k závěru, že je potřeba zavřít všechna detenční střediska pro migranty v Libyi, protože nejsou vhodná pro ubytování lidí. Podmínky v těchto centrech, kde jsou drženy tisíce migrantů, jsou podle OSN příšerné. Chybí podle nich jídlo, pití i toalety. Podle některých zpráv jsou migranti v táborech dokonce trýzněni a zneužíváni.

 

Klimatické změny

 

Kromě přijímání uprchlíků by měla Evropa podle německé kapitánky pomoct Africe, protože v klimatických změnách také vidí důvod k útěku.

 

„Musíme snížit emise CO2 na nulu. Když povedeme život přátelský k životnímu prostředí, pomůžeme i lidem v Africe, kde jsou klimatické změny mnohem patrnější než v Evropě,“ sdělila Racketeová.

 

Vyšetřovaná kapitánka

 

Racketeová byla zadržena italskou policií 29. června poté, co přes zákaz místních úřadů vplula s lodí Sea-Watch 3 do italských vod, na palubě měla 40 afrických migrantů. Kapitánku Carol Racketeovou vyšetřují italské úřady za možné napomáhání nelegální migraci.

 

„Jednali jsme podle práva, o tom jsem přesvědčena," řekla v rozhovoru pro Bild.

 

Kapitánka odmítla, že by se dopouštěla něčeho nezákonného, když zachraňuje migranty na moři a odváží je do Itálie místo navrácení do Libye.

 

„Je tu námořní právo, které říká, že se musí zachránit lidé v nouzi. Je to jako u autonehody, u které musíš pomoci. A zákon také říká – musíme dopravit lidi do nejbližšího bezpečného přístavu – a tím je Lampedusa. V Libyi nebo v Tunisku žádné bezpečné přístavy nejsou.“

 

Kapitánku v Itálii drželi od konce června v domácím vězení, soud ji ale 2. července propustil. Od té doby se skrývá. Ve čtvrtek by měla dorazit na odložený výslech do sicilského města Agrigento.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář