Jdi na obsah Jdi na menu
 


Henleinovci útočili na silnice policejní stanice, přepadali vojenské stráže,

9. 4. 2021

Henleinovci  útočili na silnice policejní stanice, přepadali  vojenské stráže,tloukli a vraždili svoje odpůrce Čechy, Židy a německé sociální demokraty.

 

Rodiče žili v Karlových Varech od dvacátých let. Otec, právník, byl zaměstnán u celní a později finanční správy. Matka pracovala v mezinárodní telefonní ústředně v Karlových Varech.

Jako záložní důstojník čs. armády bránil otec v září 1938 hranice Československa na Dunaji proti útokům Maďarů. Ze služby se vrátil až po okupaci v březnu 1939. Matka  byla v září zajišťována nacisty jako rukojmí, později byly propuštěny. Rodiče optovali pro ČSR, a proto byli donuceni Karlovy Vary opustit. Mezitím mne odvezl strýc do Plzně, potom do Velkých Popovic a rodina se shledal v Českém Brodě.

Vzpomínám si, jak vypadalo řádění henleinovců. Kolonáda trvale ověšena rudými prapory s hakenkrajzem, podupaly parádemarš za  zvuků bubínku a píšťal nablýskané holinky oddílů  SA. Provázel je nadšený křik… Děsili nás pochodňové průvody zfanatizovaného davu, který řval svoje vyznání: Weg mit Tsechen und Juden! Heim ins Riech!   Wir wollen  Krieg!

Henleinovci  útočili na silnice, policejní stanice, přepadali  vojenské stráže, tloukli a vraždili svoje odpůrce: Čechy, Židy a německé sociální demokraty. Odvlékali rukojmí. Tuto Henleinovu nacistickou stranu volila převážná část německých obyvatel.

To všechno bylo pro mne těžké trauma znásobené válečnými  a utvrzené  pozdějšími událostmi.

Ing. Vladimír Valenta. tehdy Karlovy Vary

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář