Jdi na obsah Jdi na menu
 


Guterres - Izrael zavraždil v Gaze nejvíce humanitárních pracovníků v dějinách OSN

7. 11. 2023

Guterres - Izrael zavraždil v Gaze nejvíce humanitárních pracovníků v dějinách OSN

 

Martin Kunštek

 

„Během měsíc trvajících izraelských odvetných úderů na Gazu bylo zabito více humanitárních pracovníků OSN než v jakémkoli srovnatelném období v historii naší organizace.", řekl generální tajemník OSN Antonio Guterres na pondělní tiskové konferenci v hlavním sídle Spojených národů v New Yorku. Za čtyři týdny podle něj bylo zabito více novinářů než v jakémkoli konfliktu za nejméně tři desetiletí. Izraelskou armádu vyzval k okamžitému přerušení útoků. Rozvíjející se katastrofa činí potřebu humanitárního příměří s každou další hodinou naléhavější.", řekl s tím, že Gaza se stává hřbitovem dětí, protože každý den jsou zabity a zraněny stovky dívek a chlapců,".  Noční můra v Gaze je podle generálního tajemníka OSN je víc než jen humanitární krize. Je to krize lidstva., řekl Guterres.

 

V pondělí odpoledne palestinské úřady oznámily, že při izraelských náletech na Gazu bylo zabito více než 10.000 civilistů, z toho prokazatelně více než 4.100 dětí. Počet raněných civilistů podle ministerstva zdravotnictví Gazy překročil číslovku 25.000. Celkový počet obětí izraelského bombardování stále není znám, protože řada zabitých je stále ještě pod  troskami domů, kde umírají i další zranění lidé, k nimž se záchranáři kvůli bombardování a ostřelování nemohou dostat.

 

Krátce poté vystoupil na tiskové konferenci generální tajemník OSN Antonio Guterres a ve svém prohlášení zesílil své výzvy k příměří. Strany konfliktu a vlastně i mezinárodní společenství stojí před bezprostřední a zásadní odpovědností: zastavit toto nelidské kolektivní utrpení a dramaticky rozšířit humanitární pomoc do Gazy. řekl generální tajemník. Guterres také hovořil o potřebě dostat do Gazy více humanitární pomoci a uvedl, že současná úroveň pomoci představuje pramínek proti oceánu nouze, a že přechod s Egyptem Rafah nemá kapacitu sám zaplnit mezeru.

 

Zatímco Guterres nezmínil podrobnosti, diplomatický redaktor Al-Džazíry James Bays řekl, že šéf OSN navrhuje, aby byly pro dodávky pomoci otevřeny další přechody do Gazy, které v současnosti Izrael uzavřel, jako je Kerem Shalom, také známý jako Karam Abu Salem. Je to náznak, ale neslyšel jsem ho předtím veřejně prohlásit, že by Izrael měl otevřít Kerem Shalom," řekl Bays. Jsem si jistý, že to soukromě říkali Izraelcům celou dobu. Kerem Shalom je mnohem větší přechod. Je to místo, kde většina kamionů jezdila z Izraele přímo do Gazy a od 7. října je to úplně uzavřeno, dodal.

 

 

Podle webu TV Al-Jazeera jsou pondělní prohlášení zatím nejostřejší, jaké od šéfa aparátu OSN zazněly. Guterres již dříve vyzval k příměří a v pondělí uvedl, že izraelské údery byly zaměřeny na nemocnice, uprchlické tábory, mešity, kostely a zařízení OSN, včetně krytů pro civilisty. Nikdo není v bezpečí., řekl generální tajemník OSN.

 

Guterres také kritizoval palestinskou ozbrojenou skupinu Hamás za to, že využívá civilisty jako „štíty“ a nadále „nerozlišovaně odpaluje rakety na Izrael. Současně také vyzval k propuštění zajatců stále držených v Gaze.  „Hamás zahájil 7. října útok na jižní Izrael, který podle izraelských úřadů zabil více než 1400 lidí, většinou civilistů, včetně  žen a dětí. Tento útok byl široce odsouzen, ale kritiku vyvolala také izraelská kampaň neúnavných leteckých útoků na obležený pás s více než 2,3 miliony lidí. Izrael také Gazu dokonale oblehl, odřízl přístup k nezbytným věcem, jako je palivo, jídlo a elektřina, zatímco jeho bombardování vyhnalo z domovů více než 1,5 milionu lidí s málo možnostmi, jak najít útočiště., připomíná ve svém článku Al-Jazeera.

 

Web katarské televize zveřejnil též informaci, podle níž vedoucí představitelé 18 agentur OSN a nevládních organizací vyzývají k okamžitému humanitárnímu příměří ve válce. Minulý týden komise expertů OSN na mezinárodní právo konstatovala, že izraelské útoky na civilní cíle v Gaze jsou válečnými zločiny. Na pondělní tiskové konferenci Guterres řekl, že v bojích dochází k jasnému porušování mezinárodního práva. Vzhledem k napjatým zásobám paliva v důsledku izraelského obležení byla více než polovina z 35 nemocnic v Gaze nucena přerušit operace, zatímco počet lidí zraněných při útocích přesahuje 25 000. připomněl šéf OSN.

 

Šéfové agentur OSN včetně nejvyšších představitelů UNICEF, UN Women, Světového potravinového programu, Světové zdravotnické organizace a Save the Children, popsali vraždy Izraelců i Palestinců za poslední měsíc jako strašné“.

 

„Svět téměř měsíc sledoval vyvíjející se situaci v Izraeli a na okupovaném palestinském území v šoku a hrůze nad spirálovitým počtem ztracených a roztrhaných životů, napsali ve vzácném společném prohlášení všech 18 agentur OSN. Jejich představitelé společně vyzvali všechny strany, aby respektovaly své povinnosti vyplývající z mezinárodního humanitárního práva a  lidských práv, včetně ochrany civilní infrastruktury, jako jsou nemocnice a školy, a povolení pomoci do Gazy.

 

„Je nepřijatelné, že obyvatelstvu Gazy je odepíráno základní zboží a služby a že jsou bombardováni ve svých domovech, přístřešcích, nemocnicích a modlitebních místech, napsali šéfové organizací OSN ve svém prohlášení. Skupina také odsoudila zabití desítek humanitárních pracovníků. Bylo hlášeno více než 100 útoků proti zdravotnickým zařízením a zabito bylo zabito mnoho humanitárních pracovníků včetně 88 kolegů z UNRWA - nejvyšší počet obětí OSN, jaký kdy byl zaznamenán v jediném konfliktu", uvádí společné prohlášení, které citoval na tiskové konferenci i generální tajemník OSN.

 

Dokument podepsaný šéfy všech organizací provozovaných společně OSN podle Al-Jazeery uvádí, že půl milionu lidí se tísní v budovách OSN, kde není kde spát a jídlo a voda jsou vzácné, zatímco počet obětí stoupá.

 

Přišlo e-poštou