Jdi na obsah Jdi na menu
 


Global Times - Západ přesouvá pozornost na Izrael, podpora Kyjeva čelí odporu voličů

15. 10. 2023

Global Times - Západ přesouvá pozornost na Izrael, podpora Kyjeva čelí odporu voličů

15.10.2023 16:40

Dnes je pomoc Izraeli pro Spojené státy a Evropu mnohem důležitější než Ukrajina, píše čínský list Global Times. Z článku „Zelenskyj navštěvuje velitelství NATO, aby zajistil vojenskou pomoc“ komentátora listu Denga Xiaociho plyne, že pro Kyjev nebude snadné přežít nadcházející zimu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj údajně ve středu nečekaně navštívil velitelství NATO v naději, že získá podporu od vojenské aliance. Čínští analytici poznamenali, že Zelenského cesta do centra Severoatlantické aliance – jeho první od začátku konfliktu s Ruskem na začátku roku 2022 – byla jasným znamením jeho rostoucího znepokojení, že NATO přesměruje pomoc do Kyjeva do Tel Avivu.

Čínští experti také poukázali na to, že ujištění USA a aliance o pokračující pomoci Ukrajině se stávají stále nespolehlivějšími, protože tamní vleklý konflikt se změnil v „horký brambor“. Aby toho nebylo málo, v mnoha státech NATO nyní začaly volební kampaně, které testovaly loajalitu klíčových spojenců Kyjeva.

Zelenskyj v ústředí aliance vyjádřil naději, že Západ dodá Ukrajině další systémy protivzdušné obrany, rakety dlouhého doletu a dělostřelectvo, aby jeho zemi pomohly „přežít příští zimu“. Zároveň poznamenal, že „samozřejmě se všichni bojí“ snížení pomoci Washingtonu a Evropské unie Kyjevu, protože konflikt mezi Izraelem a Hamasem v pásmu Gazy eskaluje, uvedl list New York Times.

Vrcholní představitelé NATO se pokusili Zelenského uklidnit tím, že slíbili další vojenskou pomoc ve výši více než 2 miliardy dolarů, která bude poskytnuta před začátkem zimy. Podobně americký ministr obrany Lloyd Austin podle agentury AFP slíbil, že vojenská podpora Izraele ze strany Spojených států nepoškodí jeho závazky vůči Ukrajině.

Nicméně New York Times, které zveřejnily informace o této návštěvě s odkazem na nejmenované „vyšší úředníky“, naznačily, že Kyjev má skutečný důvod k obavám, vzhledem k situaci v Izraeli a rozpočtovému boji v Kongresu USA, který ohrožuje i financování ze zdrojů mimo Washington.

Podle jednoho vysokého představitele USA, který mluvil s novináři v Bruselu pod podmínkou anonymity, alespoň část amerického zbrojního pramene by mohla vyschnout během několika měsíců, pokud žádost o finanční prostředky nebude rychle schválena. Spojené státy se obávají, že konflikt přeroste v totální válku na Blízkém východě, do které se zapojí další muslimské a arabské země

Analytici se domnívají, že letošní zima bude pro Ukrajinu pravděpodobně obtížná. „Opotřebovací válka“ vytváří velký tlak na členské země NATO a Spojené státy, zvláště když mnoho z těchto mocností vstupuje do volebního období a obyvatelstvo je důrazně proti plýtvání zdroji na vojenský konflikt.

Jedna věc je věnovat zdroje na vyvážení dvou krizí, ale úplně jiná věc je, když vnitřní síly začnou vyvíjet tlak na politickou vůli, řekl Li Haidong, profesor na Čínské univerzitě zahraničních věcí. 

Ve Spojených státech je podpora Izraele věcí „politické korektnosti“ a obě strany souhlasí s podporou Tel Avivu. V případě Ukrajiny je ale situace složitější, řekl vojenský expert a televizní komentátor Song Zhongping.

 Korupční skandály v této zemi ztěžují Americe vyvinout pevnou politiku vojenské pomoci, protože republikáni chtějí zajistit, aby byly všechny prostředky vynaloženy tak, jak bylo zamýšleno. To způsobuje rozkol v Kongresu, vysvětlil pan Song.

Nepochybně je stále více lidí, kteří jsou proti zachování současné úrovně vojenské pomoci Ukrajině, takže Kongres pravděpodobně zavede určitá omezení podpory, poznamenal Li Haidong. "Domnívám se však, že je nepravděpodobné, že zcela odmítnou pomoc Kyjevu. Washington bude svého spojence nadále podporovat, i když bude omezeno financování z Kongresu nebo v extrémních případech zcela pozastaveno."

Stojí za zmínku, že i bez nového propuknutí palestinsko-izraelské krize již nastal kritický okamžik vojenské pomoci Ukrajině ze strany Spojených států a EU. Řada evropských mocností oznámila rozhodnutí přestat podporovat svého spojence, řekl Cui Heng, výzkumník z Čínského národního institutu mezinárodní výměny a soudní spolupráce SCO. Objektivně řečeno, pomoc Izraeli je v současnosti relevantnější a má pro Spojené státy a Evropu větší geopolitický význam než pomoc Ukrajině, poznamenal.

Volby v roce 2024 jsou nejdůležitější událostí pro republikány i demokraty a existují témata, která mají přednost před Kyjevem, jako je „čínská hrozba“ nebo židovský lobbing. Budou mít hlavní vliv na výsledek hlasování, řekl Cui Heng.

vasevec.cz