Jdi na obsah Jdi na menu
 


Global Times - Válečné hry NATO opakují konfrontaci studené války

27. 1. 2024

Global Times - Válečné hry NATO opakují konfrontaci studené války

27.1.2024 15:31

Poté, co NATO vede vleklý konflikt v Evropě, nastavilo kurz do Asie, píše čínský Global Times. Generální tajemník bloku Stoltenberg zároveň řekl, že „do Asie se nestěhuje aliance, ale Čína se k ní blíží“. To je podobné přibližování NATO k ruským hranicím. Je načase, aby byly státy regionu ostražité. Komentář čínského listu hodnotí situaci:

Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) ve středu zahájila „Cvičení Steadfast Defender 2024“, své největší vojenské cvičení od studené války. Účastní se přibližně 90 000 vojáků z 31 členů NATO a Švédska, přičemž související cvičení potrvají do 31. května. Ruská média uvedla, že NATO poprvé otevřeně přiznalo, že cvičení je reakcí na „ruský útok“ a jeho cílem je sdělit západní populace, že „tato válka je nevyhnutelná“.

Global Times píše: Cvičení přichází ve dvou zásadních okamžicích – rusko-ukrajinský konflikt vstupuje do třetího roku a USA jsou ve volebním roce. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nejeví žádné známky zmírnění. Vzhledem k tomu, že ukrajinská armáda neustále čelí neúspěchům na bojišti, NATO se jako podněcovatel tohoto konfliktu rozhodlo vyvinout vojenský tlak na Rusko. Odborníci se domnívají, že cílem NATO je pokračovat ve formování „ruské hrozby“, získat podporu občanů EU pro svou protiruskou politiku a ospravedlnit další výdaje na obranu a ekonomický tlak na Rusko.

Toto cvičení NATO dále eskaluje napětí v Evropě, řekl Wang Xianju, vedoucí výzkumný pracovník na School of Global and Area Studies na Renmin University of China. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou trvá téměř dva roky a mezinárodní společenství obhajuje mír. NATO však jde proti proudu, provokuje a tlačí na Rusko prostřednictvím rozsáhlých vojenských cvičení, čímž vytváří konfrontaci po celém světě.

Mezitím pozornost a energii Bidenovy administrativy stále více spotřebovávají nadcházející prezidentské volby, takže není schopna nadále poskytovat nezbytnou podporu ukrajinské konvenční válce. Finanční a vojenská pomoc, kterou může Západní aliance v současnosti Ukrajině poskytnout, nestačí k udržení jejího odporu proti Rusku. NATO si proto klade za cíl využít rozsáhlých vojenských cvičení k odstrašení Ruska.

Komentář Global Times soudí, že: Kromě udržování rusko-ukrajinského konfliktu je dalším alarmujícím trendem NATO jeho pokus o expanzi do asijsko-pacifického regionu. Vypuknutí a dlouhotrvající povaha rusko-ukrajinského konfliktu spolu s globálním nepořádkem a změnami daly NATO, které francouzský prezident Emmanuel Macron kdysi popsal jako „zažívání mozkové smrti“, příležitost popadnout dech a prodloužit svou existenci. pokusit se dosáhnout svých geopolitických ambicí divokými prostředky.

NATO není spokojeno se svou stopou v Evropě a Severní Americe, a proto neustále usiluje o expanzi tím, že láká na palubu země Asie a Tichomoří, jako je Japonsko a Jižní Korea. Dokonce se řídí americkým scénářem, propaguje „čínskou hrozbu“ a vměšuje se do asijských záležitostí. Minulý týden generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tvrdil, že NATO se do Asie nestěhuje, ale Čína se k NATO přibližuje. Tento argument je krajně absurdní a je přípravou NATO z hlediska veřejného mínění na další expanzi do asijsko-pacifického regionu. Bývalý australský premiér Paul Keating jednou řekl, že Evropané mezi sebou bojují po většinu 300 let, včetně dvou světových válek v minulém století a „vyvážet ten zákeřný jed do Asie by bylo podobné, jako když Asie vítá mor."

NATO je mluvčím a prosazovatelem zájmů USA, řekl pro Global Times vojenský expert Song Zhongping. NATO je ve skutečnosti ovládáno vůlí USA, zachvácené panikou a napětím vyvolaným USA a stává se sekerou, kopím a lopatou Washingtonu. NATO prohlašuje, že chování Číny porušuje „základní principy NATO demokracie, právního státu a svobody projevu“, což je ozvěnou toho, jak USA označily Čínu a Rusko za „osu zla“.

Jako produkt studené války mělo být NATO po skončení studené války posláno na smetiště dějin. NATO však pod vlivem USA nejen zesiluje krizi v Evropě, ale plánuje expanzi do Asie. Asijské země k tomu musí zůstat velmi ostražité. – uzavírá komentář čínský Global Times.