Jdi na obsah Jdi na menu
 


Germanizace českých zemí

10. 12. 2022

Germanizace českých zemí

Ze zpráv zaslaných odbojovými organizacemi z domova československé vládě v Londýně na podzim 1940

         

...Uznání a prohlášení československé vlády a restituce celého československého státního zřízení v Londýně [24. července 1940] byly dalším podnětem k stupňování útlaku. Projevil se zatýkáním nejrozmanitějších činitelů a představitelů veřejného života ve všech jeho sektorech. Zatýkání byli vystaveni zejména tzv. Benešovci, leví sociální demokraté a stále se hlásí nové a nové zatýkání komunistů. Mnoho z těchto zatčených je širší veřejnosti málo známo. Jsou to místní političtí a spolkoví funkcionáři, učitelé, kněží a vůbec inteligence.

 

Nejvýznamnější bylo zatýkání na pražské radnici, kde vedle primátora Klapky byli zatčeni referenti obce pražské Dr. Nestával, prof. Wenig a Ant. Kinkal. Této příležitosti využil pak německý náměstek primátorův, prof. Pfitzner, aby celou správu města dostal do německých rukou. Z českých referentů zůstali ve funkci čtyři, ostatních deset, a to ve všech nejdůležitějších resortech městské správy, bylo jmenováno z řad Němců.

 

Od té doby velmi silně postupuje germanizace Prahy, kde kromě dvojjazyčných pouličních tabulek jsou nuceny již i soukromé firmy označovati svoje obchody německy. Dále pokračuje příliv Němců do Prahy. Také germanizace půdy pokračuje. Hlásí se kolonizace půdy německými přistěhovalci na Milovicku, Vyškovsku a nyní dokonce i v Brdech. Záměrné ničení zbytků samosprávy českých zemí vyvrcholuje nyní 1. října zavedením celní unie. Bude znamenat další ochuzení našeho národního majetku a také snazší vyhladovování českých zemí. Němci tak plánovitě postupují ve své snaze zničit stůj co stůj český národ v jeho tisíciletém sídlišti a to co možno v době nejkratší...

 

Germanizace pokračuje velmi urychleně. V úřadech jsou přednosty Němci, stejně ve správních radách a bankách; vyvlastňují co chtějí po svém způsobu, dochází již i na sedláky a jejich usedlosti a tvoří se německé ostrovy.

Školy se dále zavírají, ve středních se záměrně a na rozkaz snižuje počet žactva, německých škol přibývá - zřizují se i pro 12 žáků, české děti jsou nuceny k návštěvě tlakem na rodiče, jimž je vyhrožováno ztrátou chleba a mnohde je již viděti následky. Tisk a rozhlas je vlastně německý...

Kancelář prezidenta republiky, Londýn, 3. srpna a 27. prosince 1940.