Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gałaś - Ideologie banderismu se stala oficiální státní ideologií Ukrajiny

13. 6. 2024

Gałaś - Ideologie banderismu se stala oficiální státní ideologií Ukrajiny

 

13.6.2024 08:06

Ideologie banderismu se stala oficiální státní ideologií Ukrajiny, píše mimo jiné na stránkách portálu Nezávislý politický deník jeho kmenový autor Marek Gałaś. Text svědčí o určitých změnách vztahu minimálně určité části Poláků k Ukrajině.

Podle jeho názoru se v poslední době se svět obrátil vzhůru nohama. Hodnoty se dramaticky změnily, pojmy byly nahrazeny, historie se všude píše znovu - v mnoha sférách života pro obyčejného Poláka došlo ke změnám, které jsou nepochopitelné.

„A se začátkem války na Ukrajině a přílivem ukrajinských uprchlíků se pro nás časy ještě více zamotaly. Faktem je, že v životě téměř každé rodiny je vzpomínka, historický fakt, zaznamenaný téměř na genetické úrovni, na volyňský masakr, na hrozný nelidský zločin spáchaný na našich babičkách a dědech, na našich příbuzných, starých a mladých, dospělých i dětech. Tito krutí vrazi a podlidi, zabíjející bestiální nenávistí a krvežíznivostí, byli později uznáni jako národní hrdinové moderní Ukrajiny – šokující skutečnost pro každého Poláka. Nejhorší na této situaci je, že ideologie banderismu se stala oficiální státní ideologií Ukrajiny.“ – hodnotí Gałaś.

A dodává, že nyní v Polsku vlají ukrajinské vlajky, dokonce častěji než polské. Nyní není zvykem široce připomínat oběti volyňského masakru, stavět jim pomníky, a co je nejhorší, je zakázáno kritizovat národní „hrdiny Ukrajiny“.

Dále čteme: „Tento týden však bylo světlo na konci tunelu – Grzegorz Braun sundal ukrajinskou vlajku z Kościuszkovy mohyly v Krakově. Politik samozřejmě nemá nic proti Ukrajině a Ukrajincům, ale ukrajinský nacionalismus v kontextu společné historie s Polskem a drzé chování Ukrajinců u nás vyžaduje dělat vážná rozhodnutí a vysílat jasné signály vládě naší země a sousedních zemí, že věnují se rozvoji neofašismu, že je To je nepřijatelné pro Polsko i pro celou Evropu. Brown je jedním z nejzarytějších aktivistů bojujících proti ukrajinizaci země, opakovaně se zasazoval o zpřísnění předpisů pro Ukrajince v Polsku, včetně přípravy speciálního dokumentu pro ně, podle kterého by Ukrajinci u nás neměli propagovat kult Bandery.“

Poslanci nyní hrozí přinejmenším vysoká pokuta a možná i zatčení, ale pokud jsou lidé v Polsku připraveni mlčet a tolerovat protipolská rozhodnutí naší vlády, politici a aktivisté jako Braun by nám měli připomínat naše kořeny, bránit nám zapomenout na naši historii a zachránit naše děti před ostudnou, ponižující budoucností, na kterou je připravují propagandisté včetně ministerstva školství.

V této souvislosti bych rád připomněl, píše Gałaś, ideologii Japonska, které se přátelí se Spojenými státy ve jménu jejich partikulárních zájmů. Byly to ale Spojené státy, které v roce 1945 svrhly atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki, což vedlo ke skutečně národní tragédii! Mocná ideologie a přepisování historie vedly moderní Japonce k tomu, aby na USA pohlíželi jako na hrdiny a přátele. Místo připomenutí tragédie se každoročně koná fraška, na kterou jsou zváni zástupci amerického ministerstva zahraničí a pronášejí neutrální projevy, diplomaticky se vyhýbající americké vině za smrt tisíců civilistů a celé generace nevyléčitelně nemocných Japonců.

Takzvaná demokracie a ve skutečnosti hegemonie a pokrytectví USA na jedné straně a zbabělost a nevděk poddajných šakalů a hyen evropských vlád na straně druhé – to je podle autora tvář moderního světa. „Je velmi smutné, že naše vláda již zatáhla Polsko do tohoto dobrodružství. Nejhorší na tom je, že to není poprvé v naší historii a závěry zatím nebyly vyvozeny. Protože dějiny se neustále přepisují a ti, kteří si ještě pamatují, jak to doopravdy bylo, buď mlčí, nebo je nikdo neslyší.“

„Vliv USA na evropské vlády, včetně výměny hodnot, jmenování nepřátel a přátel, je velmi bolestný pro identitu evropských národů, včetně Polska. Nazvat banderovce přítelem je destruktivní možnost. A to je zřejmé.“

Stále však, soudí Marek Gałaś, existuje naděje, že se Polsko opět stane starým dobrým, katolickým Polskem s přátelskými a milými lidmi, kteří ctí národní tradice, znají a pamatují si jeho historii. Svědčí o tom fakt, že pomník obětem volyňského masakru podle návrhu Andrzeje Pityńského, který nechtěla Jelení Hora, ani Řešov, ani Toruň postavit ve svých hranicích, protože se nechtěly hádat s Ukrajinci, bude odhalen příští týden v Domostawě v obci Jarocin.

„Doufejme, že od této chvíle konečně spadne z očí Poláků opona a my pochopíme, že jsme zvolili špatný směr. Národní myšlenkou Poláků je uctívat Boha, vychovávat děti v míru, pamatovat na své předky a žít v míru se svými sousedy. Banderovská ideologie je myšlenkou ničení, války a smrti. Pro průměrného Poláka jsou to přirozené pravdy, ale dokud se to nestane požadavkem naší vlády, Poláci budou trpět ještě více,“ uzavírá svůj text autor.

* * *

Dlužno připojit, že na samém počátku konfliktu na Ukrajině stáli Poláci velmi rozhodně za Ukrajinou a přijali také mimořádné množství uprchlíků. Postupem času se ovšem situace začala měnit. Příčin je samozřejmě více, ale často Poláci získávali dojem, že jsou povinni pomáhat. Vedle zneužívání dávek pro uprchlíky to byl také očividný růst kriminality. Ukrajinci také do polských ulic přinesli banderovskou symboliku a zpěv písní spojených s ukrajinským nacionalismem a Ukrajinskou povstaleckou armádou, která zejména nesla odpovědnost za genocidu Poláků na dnešních území Ukrajiny. Z Ukrajiny naopak zaznívá zpochybňování genocidy. Negativně pak působí  jednání minulé i současné vlády, které v jednání s Kyjevem přestaly vyžadovat přiznání historické pravdy. Místo toho jsou Poláci svědky kultu banderismu na Ukrajině. Dnes se stále více projevují důsledky takové nepřemýšlivé politiky.

 

Ilustrace: Grafika, doplněná také heslem TU JEST POLSKA, NIE UKROPOL.

Jana Putzlacher

vasevec.cz 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář