Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fialův slib

7. 11. 2023

Fialův slib

 Marek Řezanka

 Zejména voličům Petra Fialy, ale nikomu z nás, nezaškodí připomenout si slova jednoho politologa, který se stal následně premiérem: „Vyčítal bych si, kdybychom z opatrnosti nevyužili příležitost na snížení daní. Za to jdu i na barikády. A jestli mám na něčem v politice padnout, tak méně státu, méně byrokracie, více svobody a menší daně, to za to stojí (22. 11. 2020, Twitter).

 Již jenom na základě tohoto svého výroku by měl Petr Fiala rezignovat. Nyní jeho ministr Stanjura využívá každou příležitost ke zvyšování daní, jeho ministr Rakušan podniká všechny kroky k omezení svobody projevu (a zejména po projevu) s kriminalizací „nesprávných názorů“ – a byrokracií jsme doslova zaplaveni. Jediné, co se naplňuje, je „méně státu“, pokud tím byly myšleny nekonkurenceschopnost našeho průmyslu a našeho zemědělství (kooperace pánů Síkely s Výborným), tvrdě asociální politika, na níž s lidoveckou pílí pracuje dnes a denně ministr Jurečka – a v neposlední řadě nedostatek základních léků, u nichž si podle ministra Válka máme jednoduše zvykat na to, že nejenže nejsou, ale ani nebudou.

 Petr Fiala ovšem nejspíš získal dojem, že se hlavně u svých voličů stále ještě dostatečně neznemožnil – a je proto potřeba jim vyslat speciální signály.

 Asi není třeba připomínat M. Vystrčila a M. Pekarovou Adamovou a jejich až fanatické zdůrazňování, že není možné nadřazovat ekonomické zájmy země nad lidská práva. Mnohým z nás se asi vybaví zejména památná Vystrčilova slova: „Jsem Tchajwanec“.

 Fialův kabinet zastává dlouhodobě politiku, kdy kvůli bojkotu Ruska a Číny máme klidně zmrznout a obětovat průmysl i zemědělství na oltáři nekonkurenceschopnosti pro enormně vysoké ceny energií.

 A do toho nám vyšle pan Fiala extrémně podivný signál z Etiopie:

Tradičně vnímáme Etiopii jako jednoho z našich klíčových obchodních partnerů v Africe.“ Petr Fiala se neopomněl pozdravit s premiérem Etiopie, jímž je Abiy Ahmed, nositel Nobelovy ceny za mír. Jak to již u podobných cen bývá, v listopadu 2020 rozpoutal tento oceněný mírotvorce občanskou válku, když vyslal armádu k potlačení rebelie v severním regionu Tigraj. Jak to, že se pan Vystrčil nestal i zapáleným Tigrajcem? Nebo v tomto případě mrtví a utečenci hledající azyl v Súdánu panu Vystrčilovi nevadí?  

 Petr Fiala, který nenechá na V. Putinovi nit suchou, najednou jakákoli lidská práva přehlíží. V Etiopii po dobu jeho návštěvy přestala existovat. Hlavně, že svým voličům zdůrazní, jak musí směřovat na západ – a jak jsou lidská práva tou nejvyšší hodnotou jeho kabinetu. V tom případě v regionu Tigraj žijí „podlidé“, a nikoli lidé – a obdobně je na tom Gaza. Ani zde nemá s utrpením civilistů Fialův kabinet sebemenší soucit. Lépe pokrytectví Fialova kabinetu vystihnout nelze.

 Petr Fiala se však mohl pochlubit, že Česká republika si na post prezidenta zvolila generála – a že ministryně obrany je i na africké poměry nebývale krvelačnou osobou – příliš nepřemýšlí – a hned by válčila.   

 Před parlamentními volbami v roce 2021 Petr Fiala hřímal a skloňoval v různých pádech slogan „Babišova drahota“: „Všechno se zdražuje, včetně těch energií“, dodal Petr Fiala dramaticky. Mnozí z jeho voličů, kteří na tuto okatou demagogii skočili a uvěřili jí, si dnes jistě rvou vlasy vzteky. S poklesem produkce se potýká v České republice průmysl napříč všemi odvětvími. Fialova vláda totiž svou energetickou politikou český průmysl ohrožuje a žene ho k likvidaci. Co by při dnešních cenách potravin, ale i dalšího zboží, dali lidé za „Babišovu drahotu“? „Fialova láce“ se totiž pro celou řadu občanů nese ve znamení prudkého poklesu jejich životní úrovně, k čemuž je nutno připočíst reálný pokles mezd.

 Aby tomu Petr Fiala nasadil pomyslnou korunu, odskočil si před svou africkou misí na nákup do Waldsassenu – a doslova tam objevil Ameriku:  

 „Velmi významný je tento rozdíl u Nutelly. Ta dvě balení vypadají na první pohled podobně. České je ve skutečnosti menší a navíc obsahuje i viditelně méně obsahu. A cena Nutelly v českém balení je fakticky téměř dvojnásobná. Otázka zní: Proč tomu tak je? Vláda neřídí cenotvorbu, to je věc výrobců a obchodníků. Je dobře, že vláda neurčuje ceny, ale budeme pokračovat v tom, co děláme od počátku inflace. Kontrolujeme a tlačíme na výrobce a prodejce, aby nezneužívali tu těžkou situaci. Udělám to i teď. S výsledky tohoto nákupu se obrátím na výrobce, zejména mezinárodní firmy, a budu po nich chtít slyšet vysvětlení. A to veřejné vysvětlení.

 Nejeden český občan si mne oči a klade si otázku: Na to opravdu přišel „bystrý“ pan Fiala až nyní? A to si říká premiér země?

 Ať se člověk sebevíce snaží, najít na Fialově kabinetu cokoli pozitivního se mi nedaří. Řekl bych, že provokativní propagandistické plakáty ve vlacích panu premiérovi nijak nepomohou. Lidé si totiž představí jeho podobiznu s Nutellou v ruce, k tomu si doplní Víta Rakušana s mobilem u ucha a Michalem Redlem hned vedle, dále Janu Černochovou, která bude mít horní polovinu těla zabalenou ve vlajce izraelské a tu dolní v ukrajinské, v ruce bude třímat meč – a křičet „Na Moskvu, Gazu a Peking“, Jozefa Síkelu, taktéž zahaleného v izraelské vlajce a vykřikujícího: „Já chci arabskou ropu“ – a v této sestavě nemůže chybět Vlastimil Válek s nápisem „IKEM“ na čele a bublinou: „Léky došly a nebudou. Zvykejte si.“

Jen někdo jako Petr Fiala si může myslit, že tento obraz tragikomedie může zakrýt nějaký cár papíru, byť by za něj utratil miliony. Tím hůře pro něho.

 Je nejvyšší čas, aby se z barikád, o nichž snil v roce 2020, poroučel – a udělal přesně to, co tehdy sliboval: Padl.

 

Trampoty pana premiéra

 

Máme tady premiéra,

který rady udělí

(snad na způsob desatera)

ke sklenici Nutelly.

 

Objevuje Ameriku,

když jí někam nemíří.

Najde čas i na Afriku

a s ním jedou kejklíři.

 

Vyzvedává lidská práva,

zločince pak uvítá.

Etiopie je pravá

(tam jsou práva ukrytá).

 

Že prý naše země kvete:

Průmysl se propadá.

Pohádka se říká dětem.

Blbost cení hovada.

 

Jen té se tu hodně daří,

až se mnohým přejídá.

Pást se nejspíš mají staří,

doporučí nelida.

 

Co v Africe asi hlásá?

V čem se chlubí, že jsme dál?

Čermákovi hrozí basa,

a v čele je generál.

 

Ministryně Černochová?

Tu nám leckdo závidí,

jak se krvelačně chová

a jak kašle na lidi.

 

Fraška je to nevýslovná,

nedůstojná, zvrácená.

Ze státu je ubytovna,

Kde je hrdost? Ztracena…