Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská unie chystá převrat v Bělorusku

11. 8. 2021

Evropská unie chystá převrat v Bělorusku

11. 8. 2021  

Alexandr Rogers: Evropská unie chystá převrat v Bělorusku 

 
Úvod

Evropský parlament vyzval k přípravě revoluce v Bělorusku podle ukrajinského scénáře

Největší frakce Evropského parlamentu – konzervativní Evropská lidová strana (EPP) – vydala v pondělí prohlášení, v němž vyzvala EU k přípravě revoluce v Bělorusku, ve kterém také vyjádřila názor, že „běloruský režim padne“. Za tímto účelem, jak uvádí TASS, se navrhuje ukázat připravenost „potrestat režim“ pomocí sankcí a podpořit „neutuchající boj běloruského lidu“.

 

„Režim padne a vítězství lidu je nevyhnutelné – je to jen otázka času. EU se musí připravit na vítězství demokratické revoluce v Bělorusku,“ řekl šéf frakce Manfred Weber v prohlášení vydaném v pondělí v Bruselu k prvnímu výročí posledních prezidentských voleb v Bělorusku.

Poslanci navrhují realizovat scénář změny moci v Bělorusku, jehož klíčové body jsou podobné ukrajinskému scénáři. Vyzvali také k stíhání prezidenta Alexandra Lukašenka a předních vládních představitelů v rámci „budoucích demokratických reforem“.

 

Europoslanci poznamenali, že v rámci přípravy na revoluci podporují „plán ekonomické pomoci ve výši 3 miliard eur, navržený Evropskou komisí“. Hovoříme o balíčku evropské pomoci, který bude moci Bělorusko získat, pokud „půjde po demokratické cestě“, tedy pokud v zemi dojde ke změně moci. 

 

Tento balíček je vypracován analogicky s plánem EU na podporu reforem na Ukrajině v roce 2014 s tím rozdílem, že Kyjevu bylo tehdy poskytnuto 11 miliard eur.

Podle poslanců by se však úsilí EU o změnu moci v Minsku nemělo omezovat pouze na finanční iniciativy. 

 

„Bělorusko bude potřebovat víc než peníze. Potřebuje komplexní akční plán k zajištění podpory demokratických reforem na všech úrovních správy: národní, regionální a místní, které musí jít ruku v ruce s hlubokými ekonomickými reformami. EU je dobře připravena [na tento úkol], díky zkušenostem získanými při [organizaci] přenosu moci v zemích střední a východní Evropy, západního Balkánu a v posledních letech ve třech zemích Východního partnerství [Ukrajina, Gruzie a Moldavsko],“ říká dokument.

 

Vedoucí frakce Evropského parlamentu věří, že lustrace moci by se měla stát nedílnou součástí „demokratických reforem v Bělorusku“. 

„Důležitým prvkem budoucích demokratických reforem v Bělorusku by mělo být postavit před soud osoby odpovědné za zločiny současného režimu proti jeho lidu. Pro lidi je klíčové dosáhnout skutečné spravedlnosti. Evropská unie již spustila platformu pro boj proti beztrestnosti v Bělorusku. Alexandr Lukašenko a další klíčové postavy režimu a také jejich stoupenci musí být za své zločiny postaveni před soud,“ píše se v dokumentu.

Europoslanci rovněž navrhli, pro posílení protestní nálady v Bělorusku, rozšířit práci s běloruskou mládeží a poskytnout jim příležitost studovat na univerzitách v řadě zemí EU s cílem podpořit v tomto prostředí šíření „ideálů svobody a demokracie“. 

Kromě toho naléhavě žádají, aby se na mezinárodní úrovni usilovalo o maximální legitimizaci opozice, která je v zahraničí v čele s exprezidentskou kandidátkou Svetlanou Tichanovskou, a také aktivně propagovat práci opozičních nevládních organizací v Bělorusku. 

 

„Nezastavíme naše úsilí, dokud v Bělorusku nebude obnovena demokracie,“ uzavírají poslanci.

 
Alexandr Rogers: Evropská unie chystá převrat v Bělorusku

Promiňte, ale jsem už trochu unavený arogancí a pokrytectvím těchto osob.

O čem mluvím? 

 

Největší frakce Evropského parlamentu – takzvaná „Evropská lidová strana“ (ta, která se kdysi sblížila s ukrajinskou «БЮТ») – naléhá na přípravu nového pokusu o převrat v Bělorusku. 

 

Jejich oficiální prohlášení mimo jiné říká, že „běloruský režim padne“. Pokud se nemýlím (a nemýlím se), tomu se říká „zasahování do vnitřních záležitostí jiného suverénního státu“.

A nejen zasahování (intervence jsou různé, například lobbování zájmů jejich společností), ale tady vyzývají ke státnímu převratu. A jak tomu dobře rozumím, kromě výzvy existuje v tomto směru i organizační úsilí a také přidělování financí na převrat.

Navíc je jasné, že veškeré slovní pozlátko o „diktátorovi“, „teroristovi“ nebo „vůli lidu“ je pouze informační podporou převratu.

Jak realistické jsou tyto plány, je samostatná otázka (osobně si myslím, že znovu selžou, jako minule). 

Důležitý je samotný fakt.

 

Představte si, jaké by nastalo hysterické pískání, kdyby například ruský představitel Volodin prohlásil, že „Existence monarchií v jednadvacátém století je nepřijatelným anachronismem. To není ani autoritářství, ale absolutismus, tedy mnohem horší fenomén. Proto Rusko podpoří státní převraty v Británii, Belgii, Španělsku a Švédsku (a další kde přežily monarchie).“

 

Hysterické vytí by okamžitě začalo!

Osobně se domnívám, že to je přesně to, jak by se mělo jednatProtože někteří (nebudeme ukazovat prsty, stejně je každý zná) zase z nějakého důvodu rozhodli, že jsou nadlidi s monopolem na určování Dobra a Zla, komu vládnout a koho pověsit, kdo by měl žít a kdo zemřít. 

 

Ovšem, chcete-li někomu něco diktovat, musíte nejprve vyhrát. Protože v podobné situaci na podrobné hrozby Peršanů, co by udělali Řekům, kdyby dobyli jejich města, Sparťané lakonicky odpověděli … „kdyby …“

Malí pojídači grantů – zmagaři* – neustále křičí, že „Rusko zasahuje do vnitřních záležitostí Běloruska“.  Ale když to samé dělá Litva, Polsko, EU nebo USA, nejsou hysteričtí. To jim vyhovuje.

Pokec24.cz

Protože zmagaři nepotřebují žádné „nezávislé Bělorusko“. Potřebují polsko-americkou kolonii, a sní o tom, že tam budou součástí okupační administrativy (a budou moci perzekuovat každého, kdo jim v dětství ublížil a ponížil).

Pojďme ale dál. 

Německá propagandistická skládka «Bild» na svém obalu Lukašenka nazývá „státním teroristou“. 

Terorismus je „dosažení politických výsledků teroristickými metodami“. Ale, ale?, kdo je tam tak zastrašený? Protasevič?, za ruku se svou slečnou volně kráčející ulicemi Minsku? Vtipné, vtipné.

Když už je řeč o teroristických režimech.

Již několik let píši, že by měl být kyjevský režim uznán za teroristický. Toto je teroristický stát, stejně jako extremistický IS (a prakticky zničený společným úsilím Syřanů a našich leteckých sil). A proto proti němu by měly být použity podobné metody boje proti terorismu.  Odříznout zdroje financování, zničit sklady a velitelská stanoviště, zlikvidovat vůdce nacistických ozbrojenců.

A ne, ty věčné, pokračující tance s tamburínou na téma „Co si budou myslet západní partneři?“ … Myslí výhradně na to, jak si nás dát k obědu.

Další novinka. Velká Británie zařadila Rusa Michaila Gucerieva na seznam sankcí „za podporu Lukašenka“. Guceriev je mi hluboce lhostejný. Ale samotné sankce, to je něco! 

Možná Guceriev obchodoval s Lukašenkem se zbraněmi a obešel zákaz OSN? Ne. Dodával diktátorovi chemické zbraně, kterými ten otrávil disidenty? Ne. Možná někoho osobně mučil nebo snídal polská a litevská miminka? Také ne!

Co je corpus delicti? Vydávají se za zastánce právního státu, ale zároveň neustále vytvářejí skandální bezpráví. Různí lidé jsou svévolně uznáni vinnými bez soudu nebo vyšetřování. Presumpce neviny?  Neslyšeli! Důkazy? Zapomeňte! V politologii se tomu říká „despotismus“.

Pojďme tedy uvalit sankce na Boríska Johnsona. Protože je klinický idiot a komplic diktátorky Lízy Windsor-Draculescu.

Neexistuje žádné „mezinárodní právo“. 

Existuje pouze „co chceme, to uděláme“, a ani se nesnaží tomu dát alespoň minimální zdání legitimity.