Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropská komise chce dovážet toxické osivo z Ukrajiny a zneužívá COVID-krize, aby povolení prošlo bez rozpravy

4. 5. 2020

Evropská komise chce dovážet toxické osivo z Ukrajiny a zneužívá COVID-krize, aby povolení prošlo bez rozpravy

Není zřejmě týden, kdy by Evropská komise v praxi nedokazovala, že je slouhou nadnárodních korporací. A že zdraví evropských spotřebitelů nebo prosperita našich zemědělců jsou jim naprosto lhostejné. Podle dohody mezi Komisí, Evropským parlamentem a Radou ministrů mají být během COVID-krize projednávány pouze návrhy právních předpisů, které souvisí s řešením následků pandemie a dále předpisů, u nichž by hrozilo při prodlení riziko velkých ekonomických škod. Vedení EP souhlasilo s tím, že návrhy opatření k řešení koronavirové krize mohou být projednávány ve zjednodušeném režimu. Podle nouzové procedury je omezena rozprava a často možnost podávání pozměňovacích návrhů.
Nyní se opět ukázalo, že drzost a cynismus Komise zřejmě nemá žádné meze. Komise předložila k projednání v nouzovém režimu návrh nařízení, podle něhož by byla osiva dovážená z Ukrajiny uznány za rovnocenná s osivy ze zemí EU. Komise má tu drzost tvrdit, že legislativní požadavky i kontrolní praxe je na Ukrajině stejná jako v zemích EU. Schválení tohoto návrhu bude znamenat, že při dovozu ukrajinského osiva by již na hranicích neprobíhala jeho kontrola, zda splňuje fytosanitární požadavky zakotvené v právu EU.

Z informací, které jsem získal od expertů z Agrární komory vyplývá, že právní požadavky na rostliny pěstované na semeno nejsou na Ukrajině ani zdaleka srovnatelné s právem EU. Ukrajina nemá vůbec stanovené limity na maximální dávky herbicidů a pesticidů, kterými lze rostliny ošetřovat. V praxi jsou na Ukrajině rostliny postřikovány chemikáliemi v takovém rozsahu, který je v EU považován za nadlimitní - toxický.

Státní struktury Ukrajiny jsou po Majdanu v naprostém rozkladu. Nefunguje prakticky nic. Ukrajinská armáda i přes mohutnou zbrojní a finanční podporu Západu utrpěla těžké ztráty při pokusech dobýt východní oblasti ovládané domobranou opolčenských vzbouřenců. Ukrajinská policie není schopna vyšetřovat ani nejzávažnější trestné činy jako jsou např. vraždy. Daňová zpráva je ve stavu naprostého kolapsu, takže Ukrajinská vláda předstírá fungování jen díky půjčkám z EU a USA. Všechny kontrolní orgány jsou zkorumpované na nejvyšší možnou úroveň. A není se čemu divit, když v zemi vládou oligarchové, kteří stát kompletně rozkradli a státní zaměstnanci dostávají mzdy s ročním zpožděním.

Tvrdit za této situace, že ukrajinské kontrolní mechanismy jsou stejně přísné jako ty v zemích EU, je drzá lež. Návrh na projednání tohoto návrhu v režimu legislativní nouze – tedy bez diskuse a s vyloučením možnosti podávat pozměňovací návrhy - svědčí o naprosté nestoudnosti Komise. Dnes máme videokonferenci koordinátorů Zemědělského výboru Evropského parlamentu. Budeme se zabývat i způsobem, jak se Zemědělský výbor „popasuje“ s tímto návrhem. Za frakci Identita a demokracie (ID), v níž působí i europoslanci za SPD, budu navrhovat, abychom v žádném případě neumožnili projednání tohoto návrhu v nouzovém režimu.

Návrh na otevření evropského trhu pro neomezený dovoz toxického osiva z Ukrajiny prostě nijak nemůže pomoci v řešení ekonomické krize vyvolané pandemií COVID-19. Tento návrh je pouze o tom, že má umožnit několika nadnárodním korporacím neskutečně zbohatnout na dovozu osiva plném jedů. Těžce by poškodil slušné pěstitele, kteří při své práci na polích v evropských zemí dodržují všechna nařízení a směrnice EU. Hlavně by to ale nutně znamenalo přenos jedů do těl spotřebitelů. K čemu tedy jsou náročné normy pro výrobce z EU, pokud by nešlo o ochranu spotřebitelů? Takový návrh nemůžeme přijmout. A už vůbec ne bez diskuse.

Minulý týden jsme si vyzkoušeli, že i režim jednání na dálku, kdy se poslanci práce výborů účastní formou videokonference a hlasují korespondenčně, je v zásadě schůdný. Je to pomalejší, ale hladké schválení nařízení o přechodných opatřeních, které umožní vyplácet dotace i po novém roce ukázalo, že to možné je. A v případě takto nebezpečného návrhu je nutné, aby proběhla řádná rozprava včetně možností předkládat pozměňovací návrhy. Chci navrhnout, aby u dovozů z Ukrajiny na hranicích i nadále zůstaly zachovány všechny fytosanitární kontroly.

 

Vydáno: 4.5.2020  v  14.30   Autor: MUDr. Ivan David, europoslanec SPD, nwoo.org  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář