Jdi na obsah Jdi na menu
 


Emir Kusturica - Srbové by měli světu dokázat, že jsou také oběťmi, jako Židé a Arméni

30. 7. 2021

Emir Kusturica - Srbové by měli světu dokázat, že jsou také oběťmi, jako Židé a Arméni

29. 7. 2021 Janinna  

Během 20. století došlo v Evropě ke třem hlavním genocidám, ale svět uznává pouze zločiny proti Židům a Arménům. Tento názor vyjádřil srbský filmový režisér a hudebník Emir Kusturica. 

Vyzval své krajany, aby se spojili a dokázali světu, že Srbové byli oběťmi všech válek minulého století, píše bělehradská „Politika“.

„Došlo k masakrům Židů, Srbů a Arménů. Židé dokázali genocidu spáchanou proti nim, Arménům se to ve většině zemí světa podařilo. A Srbové, proti kterým byla spáchána genocida v táboře Jasenovec, Gradine, Jadovne, Starém Brodě, to dokázat nemohli. Budeme konečně schopni zahájit dobře naplánovanou akci a předložit světu důkaz, že Srbové byli oběťmi všech válek minulého století? 
Dnes nebo nikdy,“ řekl Kusturica.

Režisér také označil odcházejícího vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu Valentina Inzka za „bledou kopii“ generála Oskara Potioreka, generálního guvernéra Bosny a Hercegoviny v době Rakouska-Uherska. Kusturica poznamenal, že rakouský diplomat Inzka se nikdy nepoučil z chyb svého předchůdce, který v roce 1913 napsal do Vídně, že „je nutné využít apatii srbské vesnice k tomu, aby se Záhřeb obrátil proti Bělehradu, stejně jako chorvatskou a muslimskou inteligenci proti Srbům.“ (tento dopis byl poprvé publikován v roce 2014 v Andric Institute, založený Emirem Kusturicou), podle focus-news.net.

pokec24.cz

„Neměli bychom zapomenout, že zásah Inzka do právního systému Bosny a Hercegoviny, jeho zákaz komentování a provádění vědeckého výzkumu zločinů ve Srebrenici byl zveřejněn 23. července, přesně v den, kdy Rakousko-Uhersko poslalo v roce 1914 Srbsku ultimátum,“ řekl Kusturica.

Připomeňme, že 23. července 2021 vydal mezinárodní vysoký představitel pro Bosnu a Hercegovinu Valentin Inzko, jehož funkční období končí 31. července, vyhlášku, která zakazuje „popírat označení srebrenického masakru za genocidu a chce stíhat i jakékoli oslavování odsouzených válečných zločinců“.