Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekologie v praxi

30. 1. 2021

Ekologie v praxi

 

   Evropská unie má obrovské plány v ekologické oblasti. Nikdy ještě nebylo proneseno tolik slavnostních řečí na téma trvalé udržitelnosti, ozelenění, snížení emisí uhlíku jako od počátku tohoto funkčního období. Aktivisté Greenpeace musejí zelenat závistí, když slyší proslovy vysokých evropských činitelů na toto téma. 

   Tuto středu náš parlament odhlasoval návrh na povinný podíl prodeje některých základních potravin českého původu ve větších  prodejnách. Problém tohoto zákona spočívá v tom, že není jisté, zda systematicky decimované české zemědělství a potravinářství bude schopné navržené kvóty vůbec naplnit.

   Člověk by ovšem čekal, že se v Evropě zvedne vlna souhlasu a politici se budou předhánět v gratulacích. Je přece spočítáno, jak vysoký podíl škodlivých emisí mají na svědomí mobilní zdroje, především nákladní doprava. A všichni si jistě dovedou představit, nakolik se na tom podepisuje převážení potravin z jedné evropské země do druhé. Na našich ne zcela průjezdných dálnicích je to ostatně vidět docela názorně.

   Dokladem nesmyslnosti dnešního stavu je případ srážky dvou kamionů u města Poitiers v západní Francii. Jeden z nich převážel vajíčka z Nizozemí do Španělska, druhý vezl tutéž komoditu ze Španělska do Nizozemí. Franz Kafka by byl ve svém živlu, kdyby pozoroval rumunské sezónní dělníky, kteří pečují v nizozemských sklenících o papriky a rajčata, jež se potom vozí do rumunských supermarketů v době, kdy tam zrají i bez skleníků. Takto dnes funguje jednotný vnitřní trh Evropské unie.

 

  Vnitřní trh EU bohužel funguje nejen neekologicky, ale také netržně. Je postaven na dotačním zvýhodňování především některých zemí západní Evropy. V důsledku toho, že přitom nezapočítává negativní dopady přepravy do ceny výrobků, mohou pak u nás být třeba brambory z Francie anebo cibule z Belgie lacinější než naše vlastní.

   Dokud bude převážení základních potravin ve dne v noci sem a tam po celé Evropě vycházet laciněji než jejich pěstování na poli hned za vesnicí, zůstanou všechny ty dojemné řeči o ekologických ohledech Evropské unie jen na papíře.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář