Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drogy, ženy a vysoká politika - historické drama o Janu Masarykovi na Berlinale

6. 11. 2019

Drogy, ženy a vysoká politika - historické drama o Janu Masarykovi na Berlinale

 

Na německo jazyčné stránce Českého rozhlasu jsme našli článek o česko-slovensko-německém koprodukčním
filmu o Janu Masarykovi. Takové povídání, takový film se nestydíme předvádět v Německu. Kde jsou ti, co neustále vyšetřovali smrt Jana Masaryka, aby dokázali, že jej zavraždili zlí komunisté? Vždyť právě takový portrét J. Masaryka , jak načrtli „naši hodní umělci“, bychom mohli považovat  za jeho současný duševní mord.

 

08-02-2017

 

Ve čtvrtek začíná Berlinale. Na filmovém festivalu běží v hlavním programovém čase český film. Jedná se o historické drama "Masaryk" režiséra Julia Ševčíka. Děj se točí kolem syna zakladatele československého státu a jedná se v něm o období před Druhou světovou válkou. V České republice získal 14 nominací na filmovou cenu "Český lev".

 

Jedná se o léta 1937 až 1939, která jsou hlavním obsahem filmu. Filmový štáb to nazývá "temné období Jana Masaryka", ústřední postavy. Jeho otec právě zemřel, byl svědkem mnichovské dohody a přičlenění „Sudet“ k Německu. Na protest proti tomu odstoupil z funkce  velvyslance v Británii. O půl roku později Hitler obsadil jeho domov a Jan Masaryk uteče jako ostatní demokratičtí politici do Londýna. 

 

Režisér Julius Ševčík pro Českou televizi:

"Můj film se zabývá snad nejdivočejším obdobím v životě Jana Masaryka. Takové období bylo v té době i osudem Československé republiky, stejně jako Masarykovy duše. Jeho cesta z ráje do pekla a zpátky."

"Masaryk"je česko-slovensko-německá koprodukce. Obsazení je prvotřídní: Karel Roden jako Jan Masaryk a Oldřich Kaiser jako prezident Edvard Beneš jsou v České republice filmové a divadelní hvězdy.

 

Režisér Ševčík:

"Já jsem ten film obsadil překvapivě bez větších překážek, protože se všem hercům scénář tak líbil. Napsali jej Petr Kolečko a Alex Königsmark. Scénář je založen na správném historickém kontextu, zároveň je vzrušující a akční. Především bylo ponecháno hercům dostatek prostoru, aby historické postavy které hráli, nebyly nedotknutelní ikony. Děj se točí kolem skutečných lidí, jsou tam drogy, ženy a vysoká politika."

 

Julius Ševčík se narodil v Praze, ale nějaký čas pendloval mezi hlavním městem České republiky a Los Angeles. Pro 38-letého režiséra je "Masaryk" teprve druhý celovečerní film - po absolvování FAMU. Kritici v této zemi se shodují, že nové dílo je jiné, než mnoho české filmové produkce. Je to částečně kvůli obsazení dalších rolí zahraničními interprety. Například německý herec a spisovatel Hannsem Zischler hraje psychiatra Steina, který Jana Masaryka léčil. Rovněž byla angažována česká supermodelka Eva Herzigová. Tyto a další prvky dávají filmu mezinárodní formát.

 

"Film byl natočen především v České republice, na Slovensku a v Nizozemsku, stejně jako částečně v Londýně. Koprodukce je částečně německá. Film má pobavit a zaujmout publikum, musí být také poněkud kontroverzní, tedy prostě zajímavý. Masaryk nikdy nebyl koncipován jako film pro hodiny dějepisu. Je o enfantu terrible (nekonvenčním člověku), žijícím ve zmatcích a vedoucím pestrý život," říká Ševčík.

Na Berlinale byl film "Masaryk" předveden 17. února ve světové premiéře. A do českých kin přijde film 9. března.

 

http://www.radio.cz/de/rubrik/tagesecho/drogen-frauen-und-hohe-politik-historiendrama-um-jan-masaryk-auf-berlinale

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář