Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dosáhne naše fialovská vláda také úsporu jedné miliardy euro za ruský plyn?

29. 11. 2021

Dosáhne  naše  fialovská vláda   také úsporu jedné miliardy euro za ruský plyn?

Srbům se to podařilo. Prezident Vučič prohlásil: „Chápete vůbec, že ceny se pohybují od 650 do 1 200 EUR za 1 000 metrů krychlových, ale my platíme 270?" zdůraznil srbský prezident po jednáních v Soči 25. listopadu.

 

Abychom v této těžké situaci dosáhli na podobnou cenu za ruský plyn a tak si pomohli v současných hrozivých finanční problémech, překáží nám hrubá rusofobní politika, jíž prováděla současná vláda v čele s A. Babišem téměř ve shodě s opozičními stranami, sdruženými v koalici Spolu a Pirstan. Jejich útoky proti Rusku, často arogantní, bezdůvodné, podpásové i lživé,  dosahovaly četnosti kampaní na sebe navazujících. I političtí začátečníci si mohli spočítat, jaké důsledky to může mít. A mělo!

 

Když nějaký sebemenší podnikatel, občan ošidí stát na daních a příslušný kontrolní orgán to zaznamená, zaplatí takový plátce daně dodatečně vše do haléře a nadto musí přidat nemalou finanční částku za nezaplacení daně v určité výši ve stanoveném termínu, příp. i za pokus  o krácení daně. I politici by měli nést  výraznou politickou odpovědnost za neplnění svých povinností. Pokud dosáhneme ceny za ruský plyn  viditelně vyšší než Srbové, pak půjde o ztrátu, jíž nám bezpochyby přinesly protiruské aktivity určitých politických činitelů. Tyto ztráty mohou dosáhnout výše stamiliard korun.

 

Jestliže ústavní činitelé slibují věrnost České republice, zachovávat její Ústavu a svůj mandát vykonávat  v zájmu všeho lidu, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, pak možné miliardové ztráty svědčí proti tomu, že by ve své praktické politice tito činitelé postupovali v souladu se svým ústavním slibem. A právě důsledkem takovéhoto jednání by měly být pro ně především viditelné politické sankce.  Pokud je nepostihnou, můžeme s jejich další protiruskou, protičínskou či jinou škodlivou činností počítat i nadále. A tak nám budou vznikat další a další politické škody, které budou mít i formu finančních ztrát státu, a tak budou negativně ovlivňovat i život obyčejných lidí, nás všech.

 

Bude-li nová fialovská vláda jako celek dlouhodobě provádět pro republiku škodlivou politiku, poškodí též sama sebe. Voliči od ní budou odcházet. Mnozí z nich začnou podporovat opoziční strany. V nových volbách, ať již řádných či předčasných, opozice  bude posílená a bude mít šanci stát se v novém volebním období vládou, zatímco dosavadní vládnoucí strany přejdou do opozice.

 

Tento mechanismus může uvedeným způsobem fungovat pouze v demokratické společnosti, která není deformována zahraničními vlivy, ani médií hlavního proudu. A právě u nás oba negativní faktory působí již delší dobu a ovlivňují voliče v uvedeném smyslu. Lze však věřit, že celkový politický propad vládních stran, bez ohledu na uvedené, většina našich voličů odrazí v parlamentních i dalších volbách

 

Nová vláda, která se zřejmě v nedlouhé době ujme svého úřadu, již se nám některými kandidáty na post ministra, z části představila, bohužel spíše negativně, v jednom případě zcela záporně. Pokud však se od svého nástupu hned nedopustí zvlášť hrubých chyb, je vhodnější její počínání sledovat, komentovat než nepřátelsky zatracovat. Každá vláda, vzešlá z voleb, má v demokratické společnosti právo na hájení po určitou dobu. Pokud se ovšem hned na počátku svého vládnutí  nepostaví proti  našim základním státním, národním, ekonomickým a sociálním zájmům.

 

Je zde ještě jedno nebezpečí, o němž se zatím nemluví. Jsou zde tendence, směřující k určité dohodě mezi některými vládními stranami a hnutím ANO. Pakliže by se tato dohoda týkala tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu a dalších německých zájmů, situace pro vlastenecké strany, ale nejen pro ně, by se celkově  prudce zhoršila. Ale to je další téma, jemuž se budeme věnovat v závislosti na konkrétní situaci, která, bohudíky, zatím nenastala. Současná germanofilní a sudetomilní orientace některých politických stran je však již v současnosti silnou hrozbou, jíž bychom měli čelit.

Dr. O. Tuleškov