Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně strany TOP 09, Stoltenbergovi, generálnímu tajemníku NATO

22. 5. 2020

Dopis Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně strany TOP 09, Stoltenbergovi, generálnímu tajemníku NATO

  

Vážený pane generální tajemníku,


dovolte mi, abych Vám touto cestou poděkovala za slova podpory v časech, které více než kdy jindy zkouší pevnost charakterů v naší zemi, jež se před třiceti lety zbavila okovů bezpodmínečné poslušnosti k Sovětskému svazu. Považuji za naprosto nepřijatelné, abychom se hlasitě neozvali ve chvíli, kdy je v naší zemi ze strany Ruské federace oficiálně vyhrožováno demokraticky zvoleným politikům pouze za to, že mají jiný politický názor. Bezprecedentní mlčení čelních představitelů českého státu v této otázce je pak cynickým obrázkem servility k autoritářskému režimu v Kremlu. O to více si vážím Vašeho postoje, který jste v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil veřejně a který mnozí občané přivítali.oučasná doba nám opakovaně ukazuje, že hodnoty, na nichž vyrostla v 90. letech demokratická Česká republika, nejsou tak samozřejmé, jak jsme si možná ještě nedávno mysleli. Podpora demokracie, svobody slova a aktivní občanské společnosti jsou totiž pro některé cizí mocnosti zásadní překážkou k tomu, aby zde efektivně prosazovaly své zájmy a krok po kroku znovu získávaly vliv. Neměli bychom tedy podceňovat jejich snahu udělat vše proto, aby nás oslabily a tohoto cíle dosáhly.


I proto považujeme za klíčové aktivně podporovat naše členství v Severoatlantické alianci. Rozpočet na obranu se nesmí stát nejjednodušší obětí škrtů v době, kdy se ekonomika propadá do recese. Zároveň si uvědomujeme, že Severoatlantická aliance má také svůj politický a hodnotový rozměr. Musíme proto být připraveni na nové nevojenské výzvy, které jsou možná nenápadnější, ale o to nebezpečnější. Hybridní formy války včetně kybernetických útoků na kritickou infrastrukturu, jsou zásadní bezpečnostní hrozby, které se staly fenoménem doby a na které musíme adekvátně reagovat. A to i přesto, že proti nám stojí plíživá východní propaganda, které svými kroky a prohlášeními aktivně pomáhá i nemalá část tuzemských politiků

 

Je pravděpodobné, že máme před sebou boj o samou existenci liberální demokracie. Boj, který by nám ještě před dvacet lety přišel nemyslitelný. A pokud v něm selžeme, čeká nás opět doba temna, se kterou má již naše země velmi bolestné zkušenosti.


Vážený pane generální tajemníku, ještě jednou mi dovolte Vám poděkovat, že se k celé záležitosti nestavíte zády a že Vám není lhostejná.


Markéta Pekarová Adamová,

předsedkyně strany TOP 09


Slov váženého generálního tajemníka Stoltenberga si tehdy všiml místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura, když celou připravenou náhodnou akci vyhodnotil jako vměšování do vnitřních záležitostí našeho státu.

 

Výňatek z článku vyvěšeném dne 22.5.2020 na novarepublika.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář