Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí vězení Protaseviče ztělesňuje nejhorší obavy Západu a Juanity Tichanovské

27. 6. 2021

Domácí vězení Protaseviče ztělesňuje nejhorší obavy Západu a Juanity Tichanovské

1 Janinna  

Přesun Romana Protaseviče a jeho přítelkyně Sofije Sapegaové do domácího vězení vyděsil Západ a běloruskou opozici. Uvedl novinář Jurij Podoljaka.

Protasevič a Sapega byli převezeni z vazebního střediska KGB do domácího vězení.

25. června ráno se objevila fotografie bývalého šéfredaktora Nexty a jeho přítelkyně v ulicích Minsku. 

Podle Podoljaka je rozhodnutí běloruských policistů „výsměchem“ evropským kurátorům protestů a příznivcům Svetlany Tichanovské. Novinář považuje tuto událost za neočekávaný krok běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, za který si vysloužil potlesk.

Lukašenko „zavřel pusu“ svým oponentům na Západě a ukázal, že Protasevič není „vězněm svědomí“ a že není vystaven „strašnému mučení“, jak o tom psala evropská média. 

Ale hlavní věcí v situaci s domácím vězení je, že Protasevič a Sofije jsou zcela otevřeni poskytnout komukoliv rozhovor, který však západní novináři nijak nespěchají uskutečnit.

„O tom, že se jedná o silný krok, svědčí skutečnost, že zatím nikdo nevyjádřil přání udělat s Protasevičem rozhovor. Protože pokud se tak stane, celá pyramida pohádek o „krvavém režimu Lukašenka“ se sesype jak domeček z karet, přičemž rukama samotných západních novinářů.“ – řekl Podoljaka.

Novinář předpokládá, že Minsk „plně využije“ Protaseviče a případně i zahájí vytvoření internetového zdroje, který by odhalil opozici a její metody. Alternativní kanál Nexta může pomoci odhalit podrobnosti o metodách Lukašenkových oponentů. Sám Protasevič si podle Podoljaka, za několik let takové činnosti odpracuje případnou milost.

„Běloruské úřady využijí Protaseviča a Sapegu ve všech směrech a rozdrtí opozici na prach. A i na Západě tomu velmi dobře rozumí. Proto se dnes západní média tak bojí Protaseviče, i když donedávna by za rozhovor dala cokoliv. Velmi, velmi silný tah.“

Novinář také upozornil na skutečnost, že domácí vězení Protaseviče následovalo po evropských odvětvových sankcích proti Bělorusku. A to znamená, že rozhodnutí Minsku není „aktem slabosti“, ale projevem silného postavení Lukašenka. Je přesvědčen, že nadcházející dny budou pro odpůrce Běloruska ještě méně radostné.

„Je velmi pravděpodobné, že Protasevič učinil rozhodnutí, které nejvíce vyděsilo jeho západní sponzory. Protasevič se skutečně rozhodl pracovat pro úřady, odčinit hříchy a zločiny před obyvateli Běloruska. A v tomto postavení je nejhorší noční můrou pro jeho bývalé pány,“ uvedl Podoljaka na svém kanálu YouTube.

Plná spolupráce Protaseviče s vyšetřovateli byla jasně patrná z již provedených rozhovorů a tiskových konferencí a bude ještě více patrná z následných prohlášení. 

V Minsku oznámili, že důvodem přeřazení Protaseviče do domácího vězení je spolupráce zadrženého s vyšetřovateli. Běloruský vyšetřovací výbor bere na vědomí, že obžalovaní podepsali prohlášení o úmyslu napravit škodu způsobenou trestnými činy proti státu.

Protasevič a Sapega podali návrh na uzavření dohody o spolupráci při vyšetřování v přípravném řízení. V prohlášení se zavázali, že budou pomáhat při předběžném vyšetřování, při vyšetřování trestných činů, odhalení spolupachatelů, učiní vše pro to, aby napravili škodu způsobenou zločiny.“ (c) Vyšetřovací výbor Běloruska.

https://bit.ly/3wYMdOz
https://bit.ly/3A486xK

pokec24.cz