Jdi na obsah Jdi na menu
 


Divné svátky

30. 12. 2019

Divné svátky

 

   Z hlediska dnešních poměrů jsou dny vánoční obdobím vyloženě patologickým. Je to doba, kdy si lidé přejí klid, pohodu, vstřícnost, porozumění a dobrou vůli, tedy samé podezřelé věci. 

   Zamysleme se nad tím, co by se asi se společností stalo, pokud by se tyto hodnoty rozšířily ze tří dnů, během nichž jsou tolerovány, na  týdny, měsíce, nedej bože na celý rok.

   Klid a pohoda by byly schopny udusit naši ekonomiku a navodily by hospodářskou stagnaci země. Chceme-li být v podmínkách zostřující se globální konkurence alespoň středně úspěšní, nesmíme propadnout lákavé pohodě ani na vteřinu. Doba přináší stále tvrdší konkurenci, vyžaduje lokty stále ostřejší. Kdo se zdržuje neproduktivním rozjímáním, nechává zahálet svůj lidský kapitál a koleduje si o zhoršení svého ratingu. Výsledkem nemůže být nic jiného než propad mezi neúspěšné.

   Pro oblast politiky by bylo rozšíření krajně nepřirozené vánoční atmosféry vyloženě devastační. Pokud bychom nahradili, vzájemné osobní útoky, urážky a dehonestování, skandalizování a mediální štvanice pohodovou vstřícností a porozuměním, co by z naší demokratické politiky asi tak zbylo? Nezůstal by kámen na kameni. Nejeden politik by přišel o náplň své práce, nejeden občanský aktivista o smysl života. Kdo by chtěl žít v tak morálně pochybné společnosti?

   Připravili bychom se samozřejmě také o velkou část internetových diskusí. Mělo by vůbec nějaký smysl, aby si anonymové navzájem sdělovali, že si toho druhého hluboce váží, že budou přemýšlet o jádru jeho argumentů a že se pokusí své vlastní stanovisko zformulovat tak věcně a kultivovaně, jak jen možno? Každý jistě uzná, že kvůli něčemu tak hloupému internet vynalezen nebyl.

   Ještěže není podezřelý duch Vánoc nakažlivý a není schopen náš hospodářský, politický a společenský život trvaleji paralyzovat. Můžeme si jedině gratulovat, že už máme to krajně nenormální mezidobí zase na celý rok šťastně za sebou.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář