Jdi na obsah Jdi na menu
 


Die Welt - Rozzuřené USA hrozily stáhnout jednotky z Německa!

10. 8. 2019

Podle německého deníku Die Welt hrozily naštvané Spojené státy stažením svých jednotek z Německa.

10. srpna 2019 - 04:20

 

Jak publikace vysvětluje, Washington byl rozzuřen tím, že Berlín kategoricky odmítl účastnit se americké vojenské operace v Perském zálivu a současně okamžitě odmítl žádost Bílého domu vyslat pozemní jednotky do Sýrie.


V předvečer cesty hlavy Bílého domu Donald Trump do Evropy Spojené státy podle Die Weltu pohrozily stažením svých jednotek z Německa.

 

„Je to jen urážka - daňoví poplatníci ve Spojených státech stále platí 50 000 amerických vojáků v Německu, ale Němci stále utrácejí zisky z obchodu pro domácí potřeby," řekl Richard Grenell, velvyslanec Spojených států v Berlíně.

Nespokojena s pozicí vlády kancléřky Angely Merkelové je i americká velvyslankyně v Polsku Georgette Mosbacherové, uvedlo německé vydání.

 

„Polsko utrácí 2% HDP na obranu, a tím plní své závazky vůči NATO. Německo ne. Byli bychom rádi, kdyby se americké jednotky přesunuly z Německa do Polska,“ napsala Mosbacherová na své stránce na Twitteru.

Skutečnost, že Spojené státy mohou převést své jednotky z Německa do Polska, dal americký prezident Donald Trump najevo v červnu během setkání s polským vůdcem Andrzejem Dudou ve Washingtonu, připomněl Die Welt.

 

Ostatně Grenell plně sdílí pozici nejen šéfa Bílého domu i velvyslance USA v Polsku, pokračovala publikace.

 

„Prezident Trump a Georgette Mosbacher mají pravdu," uvedl americký velvyslanec v Německu. „Mnozí prezidenti žádali největší ekonomiku v Evropě, aby zaplatila za svou obranu. Mnoho vlád o to po mnoho let žádá.“

V této situaci musí Američané a prezident Spojených států prostě reagovat, uvedl americký vysoký diplomat.

 

Podle Die Weltu je Washington rozzuřen, že se Berlín kategoricky odmítl účastnit  americké vojenské operace v Perském zálivu. Okamžitě také Německo odmítlo žádost Spojených států vyslat pozemní jednotky do Sýrie.

 

V Německo je umístěna většina amerických jednotek v Evropě. A po Japonsku je to druhá největší zahraniční základna amerických ozbrojených sil vůbec. Velitelská střediska pro americké jednotky v Evropě a Africe jsou ve Stuttgartu, nejdůležitější základně leteckých sil USA v Porýní-Falcku Ramstein. A jedna z největších školicích oblastí v Evropě je v bavorském Grafenwoehru.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář