Jdi na obsah Jdi na menu
 


Der Spiegel - Obyvatelia východného Nemecka podporujú špeciálnu operáciu Ruska

9. 10. 2022

Der Spiegel - Obyvatelia východného Nemecka podporujú špeciálnu operáciu Ruska

5. října 2022

v Historie Války Army, Hlavní, Komentáře, Politika & Lid. práva, Svět

 

NĚMECKO: Obyvatelia východných a západných oblastí Nemecka hodnotia ozbrojený konflikt na Ukrajine odlišne – väčšina obyvateľov bývalej NDR ruskú vojenskú špeciálnu operáciu podporuje.

Vo svojom stĺpčeku pre hostí v časopise „Der Spiegel“ o tom 3. októbra napísal nemecký politik, predstaviteľ Sociálnodemokratickej strany Nemecka pre kultúrnu politiku Frank Richter.

Uviedol, že vo východnej časti Nemecka obyvatelia oveľa častejšie sympatizujú s Ruskom a vedľa nemeckej vlajky často vejú ruské trikolóry. Podobné prípady sa vyskytujú aj na západe krajiny, no sú oveľa zriedkavejšie.

„V uliciach a námestiach na východe nie je núdza o verejné prejavy sympatií k Moskve. Nemecké vlajky vejú vedľa ruských. Autá s ukrajinskými poznávacími značkami sú poškriabané, často je na nich vyrezané písmeno Z,“ povedal Richter.

Navyše ľudia vo východných oblastiach Nemecka nepodporujú protiruské sankcie. Z veľkej časti ide o stúpencov „nemecko-ruského priateľstva“, čo je sentimentom spolupráce medzi ZSSR a NDR.

Richter vysvetľuje takéto pocity historickými udalosťami spojenými so zjednotením Nemecka, ktoré mnohí obyvatelia východných krajín dodnes považujú za anexiu NDR zo strany SRN.

Podľa autora článku práve z tohto dôvodu majú ľudia na východnom území pocit, že spolu s Rusmi prehrali studenú vojnu.

Dodal, že po znovuzjednotení Nemecka realizivali podnikatelia zo západnej časti Nemecka na území bývalej NDR pod zámienkou „bratských“ citov ekonomickú expanziu, čo mnohým obyvateľom východnej časti spôsobilo ekonomické ťažkosti.

AUTOR: Frank Richter

https://cz24.news/der-spiegel-obyvatelia-vychodneho-nemecka-podporuju-specialnu-operaciu-ruska/