Jdi na obsah Jdi na menu
 


Der Spiegel - Američané osvobodili Osvětim a ruská přecitlivělost

29. 1. 2020

Der Spiegel - Američané osvobodili Osvětim a ruská přecitlivělost

 

Německý týdeník Der Spiegel se dopustil fatální chyby zkreslující historii, když na sociálních sítích publikoval anonci na článek a napsal, že Američané osvobodili Osvětim.

 

K chybě došlo ve čtvrtek večer a v pátek ráno došlo k omluvě a opravě. Dnes již tuto upoutávku na článek nelze na Twitteru ani na Facebooku německého týdeníku dohledat, zato pochopitelně „pluje“ na sociálních sítích. Velkou nevoli to vyvolalo v Rusku a server ruské televize Russia Today v anglické verzi se tomu podrobně věnuje.

 

„Osvětim byl největší nacistický vyhlazovací tábor

Zavraždili tam nejméně 1,1 milionu lidí

Před 45 lety byl osvobozen americkou armádou“

(překlad výše uvedeného tweetu, po jeho rozkliknutí se zobrazí celý text) 

Tato informace proběhla, přestože se dopředu vědělo, že se koná vzpomínková akce v Osvětimi jako 75. výročí osvobození koncentračního tábora Rudou armádou. To, že 322. střelecká divize Prvního ukrajinského frontu vstoupila 27. ledna do bran tábora, se stalo rovněž Mezinárodním pamětním dnem holoakaustu. Podle serveru RT publikovala redakce Spiegelu na omluvu také na Twitteru omluvnou větu: „Předpokládáme, že anonce ze čtvrtka nyní obíhá jako spravedlivý trest.“

Ruská „přecitlivělost“

V současnosti jsme svědky velkého mediálního boje mezi Západem a Ruskem, a to na všech frontách. Obzvláště letošní rok je vypjatý díky historii a datu, na které se vážou veškeré vzpomínky. Připomeňme často uváděné prohlášení Evropského parlamentu „osvětlující“ důvody vzniku druhé světové války, jak na to reagovalo Rusko vyjádřením prezidenta Putina. Rusové jsou citliví na popis historie týkající se druhé světové války, kdy Sovětský svaz přinesl největší oběť v podobě 23 milionů a dvou set tisíců zemřelých z celkového počtu 62 537 400 obětí.

Vede to k tomu, že si všímají každé věty uvedené v médiích týkající se druhé světové války.

Stejně, jako chyby týdeníku Spiegel, si všiml server ruské televize projevu amerického viceprezidenta Mika Pence v Jeruzalému na Světovém fóru o holocaustu, když označil osvoboditele tábora v Osvětimi za pouhé „vojáky“, aniž by uvedl, o které vojáky se jednalo. Server Russia Today k tomu uvádí: „Mike Pence pokračoval ve svém projevu a mluvil o dvou milionech amerických vojáků, kteří bojovali v Evropě a trpěli ‚strašlivými oběťmi‘, aby osvobodili kontinent ‚od tyranie‘. Mnohem větší zásluhu Rudé armády a Sovětského svazu omezil na frázi o ‚spojeneckých silách‘.“

Stejně tak si server Russia Today pak všiml projevu prezidenta Donalda Trumpa, který podle autora článku stejně jako Pence mluvil abstraktně o „silách svobody“. „Člověk by z toho mohl mít dojem, že hrdinští vojáci byli jen Američané, ne Sověti,“ podotýká Russia Today. Rusům vadí i závěr Trumpova projevu: „Bojovat proti zlým a utlačujícím režimům pomocí demokracie, spravedlnosti a duchem soucitu, to je uloženo v srdcích všech Američanů.“ Rusům vadí (a jsou na to citliví), že se na Rudou armádu v těchto chvílích zapomíná a zahraniční státníci mluví spíše nebo jen o zásluhách „spojenců“, nebo v případě USA pouze o přínosu americké armády.

iprima.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář