Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dějiny neměníme, ani nezapomínáme, 15. březen 1939

15. 3. 2020
Dějiny neměníme, ani nezapomínáme, 15. březen 1939
 
 
Dějiny ani neměníme, ale ani nezapomínáme. Okupací Československa(ČSR) 15. března 1939, byly dovršeny snahy hitlerovského Německa o likvidaci posledního zbytku demokracie v srdci Evropy. Okupací ČSR byla otevřena cesta pro expanzi na východ. Hlavním cílem německé okupace bylo vedle ustavení Protektorátu Čechy a Morava i likvidace naší národní existence. Významnou roli v rozbití ČSR, sehráli tzv. sudetští Němci. Jejich volbou bylo nacistické Německo. Chtěli návrat do Říše. To je nutné zdůrazňovat a stále novým tvůrcům dějin připomínat.
 
 
Březnové tragické události v r. 1939 měly svůj počátek v mnichovském porcování Československa, za souhlasu Anglie a Francie. Mnichovská zrada zásadním způsobem negativně ovlivnila i poválečný vývoj, jak v naší vlasti, tak i v celé Evropě. Mnichovem 1938 začalo i poválečné rozdělení Evropy.
 
Někteří evropští politici dnes spoléhají na krátkou historickou paměť našeho národa. Předkládají za pomoci mnohých medií i nové výklady evropských dějin. Jsme svědky cílených útoků na prezidenta dr. Edvarda Beneše, zejména v souvislosti s výsledky druhé světové války. Právě ty totiž měly dopad na viníky mnichovské tragedie, tedy i na tzv. sudetské Němce. Jejich poválečný transfer do Německa byl proveden v souladu s Postupimskou dohodou (1945).
 
 
V současné době probíhá v některých politických kruzích, zejména v Rakousku a Německu, mediální kampaň za odsouzení či zpochybnění Dekretů prezidenta republiky. Je pro nás proto zcela nepřijatelné, aby se na této účelové kampani proti České republice podíleli i někteří čeští politici, příkladem je ministr zahraničích věcí Karel Schwarzenberg. Také nemusíme jezdit s „prosíkem o odpuštění“ do Mnichova, jako letos v únoru premiér Petr Nečas. Jeho vystoupení před poslanci bavorského zemského sněmu bylo směrováno zcela nezakrytě k sudetským Němcům. Z jeho úst nepadlo ani slovo, o jejich vině za rozbití Československa.
 
Osvobození od německého nacismu nám nevybojovali ani Bavoři, ani rakouská knížata. O svoji opětnou svobodu jsme museli tvrdě bojovat. Československo se stalo součástí vítězné koalice zásluhou našeho zahraničního a domácího odboje. Naši vojáci bojovali na všech frontách druhé světové války. Umírali nad Anglií, ve Francii, v SSSR, v Africe…. Letos 8.března jsme si připomněli 70. výročí bitvy u Sokolova, nedaleko ukrajinského Charkova. Tam naši vojáci začali svou vítěznou cestu z východu do své vlasti. Tisíce našich hrdinů zaplatilo životem naší svobodu na těchto bojištích. Za německým řáděním v Československu zůstaly statisíce mrtvých, zůstaly vypálené Lidice, Ležáky, Ploština….
 
Přemysl Votava
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář