Jdi na obsah Jdi na menu
 


David - Jak vidět, Řekové si dokáží před nájezdy poradit i bez Bruselu

20. 4. 2020

David - Jak vidět, Řekové si dokáží před nájezdy poradit i bez Bruselu

„Řekové mohou slavit pravoslavné Velikonoce – většina migrantů na tureckém pobřeží odmítla nastoupit do člunů," napsal europoslanec Ivan David, který události v Řecku sleduje a komentuje na sociálních sítích.

20. dubna 2020 - 08:47

 

„Mám velkou radost, že Erdoganův plán námořní invaze migrantů na řecké ostrovy neklape. Během týdne navezli turečtí policisté a vojáci s pomocí najatých autobusů na pobřeží, odkud je blízko na řecké ostrovy Kos, Chios a Lesbos, desítky tisíc migrantů. Turecká armáda ze skladů dodala čluny, jimiž se migranti měli přeplavit do Řecka. Nečinně však nepřihlíželi ani Řekové. Pode řeckého serveru pronews.gr generální štáb řecké armády vyslal na pomoc pobřežní stráži dvě flotily vojenského námořnictva. V rámci operace nazvané „Železná zeď“ vojenské lodi vytvořili úplnou námořní uzávěru kolem ohrožených ostrovů," napsal dál Ivan David.


„Na pravoslavný Velký pátek Turci vyslali na moře několik člunů s migranty, které se měly jako průzkumníci pokusit najít průjezdnou cestu na ostrovy. Po 14 hodinách strkanic na námořní hranici se migranti průzkumníci podle řeckého serveru ellinotourkika.gr vrátili zpět do Turecka. Lodě řecké pobřežní stráže u každého z těchto člunů odrazily několik pokusů o průnik do řeckých teritoriálních vod a průzkumnické čluny vždy dlouhými tyčemi vytlačili zpět do tureckých vod. Zpět do Turecka dorazili migrační průzkumníci téměř bez paliva v motorech," píše se v Davidově komentáři.

 

„Fiasko průzkumných člunů odradilo většinu migrantů na turecké pobřeží od pokusu přeplout do Řecka. Tureckým vojákům ani policistům se je k nástupu do připravených člunů nepodařilo přimět ani různými výhrůžkami. Tisíce migrantů odmítly nastoupit do tureckou armádou dodaných člunů, přestože již měli v pasech od úředníků tureckého ministerstva vnitra vylepeny deportační doložky," konstatuje David.

„Část migrantů se z tureckého pobřeží na pravoslavnou Bílou sobotu individuálně rozprchla do tureckého vnitrozemí. Někteří však nadále zůstávají na pobřeží, i když pro ně turecké ministerstvo vnitra přerušilo zásobování potravinami a pitnou vodou. V rozhovoru pro televizi SKAI včera ministr dopravy Giannis Plakiotakis zdůraznil, že „pracovníci Pobřežní stráže nadále vykonávají svou práci v co největším možném rozsahu“, přičemž poukazovali na nedávné pokusy přepravit migranty z Turecka do Řecka starými nákladními loděmi," míní europoslanec David.

 

„Díky práci zpravodajských služeb se Řekům se podařilo odrazit i záložní plán námořní invaze migrantů. Řečtí policisté 16. dubna  2020 pozatýkali 193 migrantů, které do řeckého přístavu Kea provezl tanker Dorduncu. Zpravodajci později lokalizovali turecký přístav,  v němž jsou na pašerácké lodě upravovány tankery a nákladní lodě. Tajné služby místo pečlivě sledovaly a stihly  dát včas echo řecké pobřežní stráži o další zásilce migrantů vyslané v tankeru Akinturk. Řecké vojenské lodě pašeráckou loď zastavily na námořní hranici a po odhalení migrantů skrytých na speciální palubě zastavěné v nákladním prostoru tanker přinutily k návratu do Turecka," dodal Ivan David. „Zdravím tímto všechny statečné Řeky, kteří na pevnině i na moři úspěšně brání vnější Schengenskou hranici, i když jim v tom EU nijak nepomáhá. Na plénu Evropského parlamentu se frakce Identita a demokracie (ID), v níž působí i europoslanci za SPD, snažila do  dokumentu o pomoci Řecku v migrační krizi doplnit zvýšení finanční pomoci pro řeckou pobřežní stráž. Náš návrh byl většinou probruselských europoslanců odmítnut. Jak vidět, Řekové si dokáží poradit i bez Bruselu. Gratuluji Řekům," se srdečním pozdravem uzavřel svůj komentář europoslanec Ivana David.

 

(ps, Prvnizpravy.cz, facebookový profil Ivana Davida, foto: ps)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář