Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další nabídka Lavrova nemusí přijít

18. 2. 2021

Další nabídka Lavrova nemusí přijít

Rostislav Iščenko

18. 2. 2021    zvezdaweekly

 

Tón ruské diplomacie se ostře přitvrdil, Západu se nabízí, aby se opravdu zamyslel a porval se o Rusko.Je dobře, že novináři nevelí armádám. Jinak by se lidstvo dávno samo zlikvidovalo v totálním mlýnku na maso, zahájeném kvůli levné senzaci.Dnes jsem od rána několikrát zaslechl (uviděl, přečetl), že "Rusko přerušuje vztahy s EU", "Rusko ukončilo vztahy s EU", nejměkčí "Lavrov upozornil EU na přerušení vztahů v případě zavedení dalších sankcí". 

 

Dospělo to k tomu, že vždy nespěchající Kreml stihl ještě dopoledne ústy Peskova (který obvykle "není v obraze", ale jen tentokrát byl) vyzvat, aby se nepřekrucoval smysl slov ministra a aby se nevytrhávala z kontextu.

 

Není to náhoda. Sdělení Sergeje Lavrova, který připustil hypotetickou možnost přerušení vztahů s EU, je skutečně maximálně příkré. Nejen to, zaznělo prakticky současně se symbolickým vystoupením v Radě bezpečnosti OSN Vasilije Nebenzi, který zcela nelítostně a bez tradičních diplomatických řečí kolem strkal naše evropské partnery nosem do Minských dohod, a požadoval, aby ukázali, kde tam jsou uvedeny jakékoli "závazky" Ruska, aby vysvětlili, co konkrétně Moskva "musí splnit", když nic nikomu nedluží, a také obviněním Francie a Německa z napomáhání zločinům, prováděným ukrajinským teroristickým režimem, jim na tomto základě odpíral status prostředníků.

K takovým věcem nedochází náhodou. Tón ruské diplomacie se ostře přitvrdil. Proces vlastně běžel dlouhodobě. Od zaobalených narážek na to, že manévrování Západu nikoho nemate a že Rusko dobře chápe, kdo proti komu ve skutečnosti organizuje barevné puče na postsovětském prostoru a destabilizuje situaci ve světě vůbec, Kreml a Smolenské náměstí přecházely ke stále otevřenějším a nedvojsmyslným obviněním Západu z pokrytectví. Nicméně důraz se vždy kladl na přání Ruska zachovat se Západem pracovní vztahy.

Zvratem se stal davoský projev Putina, v němž bylo Západu akurátně dáno na srozuměnou to, že přestal být tradičním Západem, když se změnil na jakýsi hybrid afrického bandustánu a veřejného domu pro gaye, a že Rusko pochybuje o účelnosti udržování vztahů s takovým partnerem. Západ se tradičně tvářil, že narážku nepochopil. Do Ruska se vydal nejvyšší zástupce EU pro zahraniční věci a politiku bezpečnosti Josep Borrell, který měl postavit Kreml, směřující "ke schismatu", "na správnou cestu". Lavrov Borrelovi už zpříma ukázal, že cestu z Moskvy má volnou, zároveň se do vlasti odebrali polský, švédský a německý diplomati, kteří si trochu šířeji interpretovali práva a povinnosti, související s jejich statusem.

 

Prohlášením Lavrova v rozhovoru se Solovjovem prostě pokračuje informační kampaň, která má vysvětlit těžkopádně chápajícímu Západu pro něj nepříjemné zprávy o tom, že Rusko odstoupilo od teze o bezalternativnosti spolupráce se Západem a stále více inklinuje k alternativním variantám. Západu se nabízí, aby se opravdu zamyslel a porval se o Rusko.

Ono přitvrzení zahraničněpolitických pozic proběhlo současně s přitvrzením vnitřní politiky Ruska. Už v roce 2014 jsem v jednom ze svých článků upozorňoval ruské liberály, že země vstoupila do války a že když si zachovají prozápadní pozice, povede to dříve nebo později k tomu, že je bude nutno vyčistit z národní politiky. Od té doby uběhlo víc než šest let. Celou tu dobu se ruští liberálové stále orientovali na Západ, přičemž vycházeli z toho, že Západ zvítězí a že oni po vítězství Západu budou "ruskými folksdojče". Hloupý Arkadij Babčenko, který vyprávěl, jak vjede do Moskvy na moderním Abramsu, pouze vybrebtal nahlas nikoliv přání, ale jistotu větší části svého okolí o tom, že právě tak to skončí.

Nicméně konec roku 2020 - začátek roku 2021 se vyznačoval hromadným přechodem liberální bohémy na stranu dobra. Zřekli se dříve jimi milovaného Navalného a začali se stávat patriotičtějšími než ti nejbeznadějnější patrioti. Ne proto, že Ljoša veřejně zradil vlast a ne proto, že Ljoša urazil veterána a neprojevil lítost. Kdo to je Ljoša, věděli i dříve. Prostě větší část liberální bohémy má výborný čich na politické vítěze, jinak by se jim nedařilo po mnoho desetiletí prodávat měnícím se politickým režimům své nikomu nepotřebné služby.

A tu jejich citlivé nosy zachytily pach porážky Západu. A oni, jak zpíval mladý Konstantin Rajkin v nádherném sovětském muzikálu Truffaldino z Bergama, jsou "vždy pro ty, kteří vítězí".

 

Toto "prozření" připravujících se na posty starostů a policajtů okupačního režimu "ruských folksdojče" se ne náhodou uskutečnilo současně s ostrým přitvrzením tónu ruské diplomacie a ne náhodou se to stalo zároveň se státním převratem v USA, během něhož státní moc uchvátilo seskupení clintonistů-bidenistů, jež zahájilo budování amerického korporativního totalitarismu. Puč americké finanční oligarchie, která svrhla Trumpa a jeho podporující tradicionalisty, a také pozůstatky průmyslového kapitálu, se právě stal nejjasnějším důkazem porážky USA a kolektivního Západu ve čtvrté (post studené) světové válce. Zákony a pravidla jsou odmítány, a vládnoucí seskupení přechází k teroristické správě tehdy, když už nemůže udržovat moc pomocí mechanismů demokratického státu.

 

Americký model, který dávno ztratil zdrojovou základnu, ztratil i civilizační přitažlivost. Tyto ztráty byly natolik nenávratné a natolik bolestivé, že finanční oligarchie kontrolující USA, v křečovitém pokusu udržet moc, se rozhodla obětovat mezinárodní autoritu USA. Potom u USA a u Západu nezůstaly mechanismy boje za zachování jejich politické, ekonomické a kulturní hegemonie. Rusko, včetně ruské diplomacie, sklízí plody prakticky vyhrané, byť ještě neskončené, války (je to situace, jaká byla v únoru roku 1945, kdy probíhala Jaltská konference).

 

EU se nyní nachází v situaci Rumunska a Finska na konci druhé světové války, jež byly nejoddanějšími spojenci Hitlera, avšak v roce 1944 včas přešly na stranu dobra a vyhnuly se územním ztrátám (kromě nevelkého okresu Pečengi, odebraného Finsku, dříve zabezpečujícího Helsinkám výstup do Barentsova moře). Dokonce politický režim se ve Finsku vůbec nezměnil, a v Rumunsku se změnil až úplně na konci roku 1947, ne až tak z vůle SSSR, jako v důsledku vzniklé vnitropolitické situace. Pochopitelně, nikdo se s poraženými Rumuny a Finy nebabral, a podmínky jim byly diktovány tvrdým tónem.

 

Nyní stejným tónem Rusko mluví s EU, když jí vysvětluje, že ještě není pozdě učinit správnou volbu, ale násilím nikdo Evropu ke štěstí tahat nebude. Pokud však EU nepřejde na stranu vítězů, i když v posledním okamžiku, pak "běda poraženým".

Mnozí si kladou rozumnou otázku: což nebylo možné stejně mluvit se Západem v letech 2004, 2008, 2012, 2014? Nebylo. Tehdy jsme ještě nevítězili a k vítězství jsme měli hodně daleko, a také nepřítel byl silný. Proto, abychom řekli Evropě: "Je nám to jedno", byla třeba léta nejenom na vytvoření moderních efektivních ozbrojených sil, ale také na hledání a zpracování nových trhů, vytváření nové logistiky, proložení a ochranu nových obchodních cest, zabezpečení finanční, ekonomické a technologické nejen nezávislosti, ale také bezpečnosti země. Kdybychom začali před dvaceti lety mluvit s Evropou v ultimativní formě, jednota Západu v záměru rozdrtit Rusko by byla mnohem pevnější, a bránit se bychom se museli za výrazně horších podmínek. Přísloví "Pospíchej pomalu!" funguje v obou směrech: příliš brzy nebývá lepší, než příliš pozdě. K tomuto existuje zpřesňující přísloví: "Práce kvapná málo platná".

 

Vše je třeba dělat včas. Rusku to zatím vychází, a Západ má nad čím popřemýšlet: další "nabídka Lavrova" nemusí přijít.

 

http://www.novarepublika.cz/2021/02/dalsi-nabidka-lavrova-nemusi-prijit.html#more

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář