Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coversation - NATO svou přítomností v Pobaltí eskaluje napětí s Ruskem

30. 7. 2019

Rozšíření přítomnosti NATO na území Estonska, Litvy, Lotyšska a Polska, které začalo v roce 2017, začalo kvůli pocitu nejistoty těchto zemí, navzdory jejich členství v alianci.

30. července 2019 - 07:20

 

Podle The Conversation však v reakci na nejistotu svých nových spojenců hrozí alianci zvýšení napětí s Ruskem.

 

V roce 2017 NATO rozšířilo svou přítomnost na východním křídle. V rámci programu Advanced Advanced Presence Program NATO byly rozmístěny posílené prapory v Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku. Podle The Conversation bylo toto rozhodnutí učiněno kvůli pocitu nejistoty v těchto zemích, navzdory jejich členství v NATO.

 

Rozmístění jednotek NATO v pobaltských státech a Polsku

 
V pobaltských zemích, zejména v Estonsku a Lotyšsku, je čtvrtina populace Rusů. Tak silná rusky mluvící přítomnost vyvolává obavu v těchto státech, které se bojí ruské intervence, protože Kreml se pravidelně věnuje ochraně ruských krajanů v zahraničí, aby odůvodnil své vnější zásahy.

 

Rostoucí pocit nejistoty v pobaltských zemích lze vysvětlit také jejich strachem, že NATO je nebude podporovat v případě ruských zásahů a anexí jejich území. K tomu se přidávají akce zaměřené na destabilizaci situace, které čelí pobaltské země. Podezření na kybernetické útoky a mobilizaci ruské diaspory v Estonsku a Lotyšsku.

 

Autor článku však poznamenává, že na takové akce se nevztahuje článek 5 Washingtonské smlouvy, který zavádí zásadu kolektivní obrany aliance: ozbrojený útok na jednoho z členů aliance se považuje za útok na všechny jeho členy.
 
„Článek 5 se však týká ozbrojeného útoku, a proto jej nelze použít v případě hybridních útoků. Rusko tak pomocí nekonvenčních metod destabilizuje pobaltské země, přičemž testuje solidaritu členských zemí NATO, “poznamenává autor.
 
Sice ochrana  podle článku 5 byla oslabena hybridními útoky, ale zůstává symbolicky významná, takže je nepravděpodobné, že by Rusko riskovalo připojení pobaltských států vojenskými prostředky. V reakci na nejistotu svých nových spojenců však NATO riskuje prohloubení napětí s Ruskem.

 

(rp,prvnizpravy.cz,conversation,foto:arch.,conversation)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář