Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co o henleinovském dědictví v současnosti říká dr. Eva Hahnová?

7. 7. 2022

Co o henleinovském dědictví v současnosti říká dr. Eva Hahnová?

 

Henleinova strana poté, co se přežila, se opětně v poválečném západním Německu etablovala, a dodneška sudetoněmecký landsmanšaft (SL) drží její kontinuitu. K této rekonstitucionalizaci došlo vinou politické situace. Do roku 1948 byly sudetoněmecké a jakékoli jiné aktivity, navazující na nacistickou éru, okupačními orgány striktně potírány. Po stažení železné opony se však Velká Británie a USA rozhodly podporovat revizionistické požadavky proti svým bývalým spojencům a v rámci toho se dostalo i podpory SL. Podpora pak trvala i po vzniku Spolkové republiky Německo, a to jak finanční, tak politická. To vedlo k tomu, že se SL nikdo nepokusil zreformovat. Dnes vymírají nositelé původních henleinovských idejí, ale přicházejí nové generace. Dokud bude SL existovat, najdou si ty ideje nové nositele. Toto je třeba učinit předmětem česko-německé diskuse!...“ (PhDr. Eva Hahnová, historička dlouhodobě již působící ve SRN, v diskusi na konferenci „Odsun Němců – 65 let poté“, která se konala v listopadu 2011 v Ústí nad Labem.)

https://pravednes.cz/HahnovaEva.profil

 

Poznámka:

Paní Dr. Eva Hahnová, historička, pracovala několik let v jedné „sudetoněmecké“ instituci, takže zblízka poznala „sudetské Němce“.   

 

Tvrzení Matěje Hollana

 

Matěj Hollan uveřejnil na svém blogu: »V roce 2025 bude 80 let po konci 2. sv. války. Z těch, kteří se mohli jakkoliv podílet na tehdejším zlu, nebude žít už nikdo. Zbude tu holý fakt, že za našimi hranicemi žije mnoho tisíc krajanů. Pár těch, kteří život v Česku ještě sami zažili, ale v naprosté většině teprve jejich potomci.
Ti lidé dojemně vzpomínají na svou bývalou vlast. Chovají k Česku obrovskou lásku. Podrobně sledují dění u nás, rádi se sem vracejí, protože to byla i jejich vlast. Pakliže se dnes řešila nějaká majetková politika, už je to dávno pryč. I oficiálně. Zbyly z toho čistě kulturní zvyky, které se udržují. Atmosféra jejich výročního setkání je nádherná, jak obrovský folklorní festival."

 

Uvedená slova M. Hollana jednoznačně vyvrací PhDr. Eva Hahnová, která na rozdíl jmenovaného jasně říká, že " Henleinova strana poté, co se přežila, se opětně v poválečném západním Německu etablovala, a dodneška sudetoněmecký landsmanšaft (SL) drží její kontinuitu...". Čili henleinovština neodešla do dějin,jak nám tvrdí pan M. Hollan, ale naopak. SL drží její kontinuitu.

 

ČNL

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář