Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co měly společného Načasova vláda a Fialova vláda?

18. 4. 2023

Co měly společného Načasova vláda a Fialova vláda?

 

Jisté mnohé. Za velmi důležitou považuji skutečnost, že pan Petr Fiala byl, pokud mi paměť neklame, šéfporadcem poradního sboru pana předsedy vlády, Petra Nečase. Ke konci „vlády“ pan premiéra Nečase zastával P. Fiala též funkci rezortního ministra, zřejmě školství.

 

Je proto velkou otázkou, do jaké míry se podílel Petr Fiala na přípravě programu a složení státní delegace, která v čele s premiérem zamířila do Mnichova. Zde se pan Nečas prezentoval velkým „historickým“ projevem, za který sklidil velká aplaus, dokonce i ve stoje, od přítomných poslanců bavorského zemského sněmu a představitelů „sudetoněmeckého landsmanšaftu“ na zasedání přítomných. Doma došel velkého nevděku. Jeho kritika za projev a výsledky následného mnichovského jednání byly v republice velmi silné. Měl s tím něco společného i P. Fiala? Nevím.

 

Nesmíme pominout ani další historický úkol, který pan premiér Nečas splnil přes silný domácí odpor, zřejmě většiny našich občanů. Na samém konci jeho vlády parlament přijal tzv. církevní restituce, a to za cenu, že mezi hlasující byl zařazen též poslanec, který byl pravomocně odsouzen, a váhou jeho hlasu i dalších, jsme všichni prohráli, jen Petr Nečas se svými poslanci a již tehdy slavnou ODS sklidil velké vítězství, jehož hořké plody sklízíme zvláště v současné době.

 

Pan premiér Nečas odešel z úřadu s velkou ostudou. Zradil nejen vlastní rodinu, ale značná část z nás byla přesvědčena, že zradil i principy, na kterých republika byla vybudována. Měl s tím něco společného i pan P. Fiala? S jistotou nevím.

 

Faktem však je, že delší dobu pan Petr Fiala prožil v blízkosti pana premiéra P. Nečase, který tehdy měl z ostudy kabát. Dnes stojí pan Fiala v čele vlády, která jen o fous v očích obyčejných lidí je na tom lépe, než svého času byla vláda P. Nečase.  Do dalších úvah se však ani nechci pouštět. Snad někdo dešifruje minulost a objeví společného jmenovatele obou vlád. Pokud se nikdo nenajde, čas nám problémy rozlouskne. Chce to však trpělivost.

 

Dr. O. Tuleškov